O suradnji međunarodne zajednice u oporavku ukrajinskog kulturnog sektora na UNESCO-ovoj konferenciji u Litvi

Foto: Domas Rimeika


6. - 7. lipnja 2024. - Na konferenciji Prema oporavku kulturnog sektora Ukrajine / Towards The Recovery Of The Culture Sector Of Ukraine koju je Republika Litva organizirala u suradnji s Ukrajinom te u partnerstvu s UNESCO-om,  predstavnici više od stotinu zemalja Izjavom o potpori  kulturnom i kreativnom sektoru Ukrajine još jednom su istaknuli  važnost kulture u obnovi zemlje, kao i međunarodnu podršku za stabilizaciju i oporavak Ukrajine.

Potpisana Izjava slijedi sve UNESCO-ove konvencije iz područja kulture te priznaje vodeću ulogu UNESCO-a i drugih međunarodnih organizacija u mobiliziranju međunarodnih napora i koordinaciji širokog spektra intervencija za potporu kulturnom i kreativnom sektoru Ukrajine. Tim dokumentom se prepoznaje važnost međunarodnih partnera i donatora u stabilizaciji, oporavku i obnovi Ukrajine od posljedica rata, kao i važnost učinkovite koordinacije, uključujući UNESCO-ove namjenske mehanizme financiranja.

Uz predstavnike Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Estonije, Njemačke, Japana, Latvije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske, Švedske, Švicarske, Ukrajine, Velike Britanije, Europske komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje te predstavnike međunarodnih organizacija: UNESCO, ALIPH, ELIA, ICOMOS, RES-POL i mnoge druge, predstavnice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske na konferenciji su bile ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić.

U okviru konferencije, Ministarstvo kulture i informacijske politike Ukrajine u suradnji s UNESCO-om predstavilo je Akcijski plan za zaštitu i oporavak kulturnog sektora Ukrajine, s posebnim naglaskom na očuvanje kulturne baštine, pri tom istaknuvši važnost suradnje međunarodne zajednice u izboru odgovarajućeg modela za oporavak ukrajinskog kulturnog sektora u općem procesu stabilizacije, oporavka i ponovne izgradnje zemlje.

Na panel raspravi na temu šteta, potreba i plana za daljnje djelovanje kulturnog i kreativnog sektora u Ukrajini sudjelovali su predstavnica gradskog vijeća grada Lavova Nataliia Alekseeva, ravnatelj NGO-oa za demokraciju kroz kulturu Oleksandr Butsenko, predstavnica Fondacije ALIPH Alexandra Fiebig, ravnateljica NGO-oa Muzeja suvremenih umjetnosti Yuliia Hnat, potpredsjednica Europeane Sofie Taes, predstavnik UN instituta za edukaciju i istraživanje u programu satelitskih aplikacija Olivier Vandamme, savjetnik u uredu glavnog tužitelja Ukrajine Roman Shpyrka te predstavnica mreže ukrajinskih muzeja „Obmin“ Malgorzhata Lawrovska.
 
Razgovori o budućnosti Ukrajine nastavit će se 11. i 12. lipnja 2024. na Konferenciji o oporavku Ukrajine 2024. u Berlinu, a na kojoj se planira po prvi put uključiti i dio posvećen oporavku kulturnog sektora Ukrajine.  
 

Pisane vijesti