Održan sastanak radne skupine o uspostavi sustava za javnu objavu vlasničkih podataka i izvora financiranja medija

10. lipnja 2024. - U Ministarstvu kulture i medija održan je sastanak Nacionalnog koordinacijskog odbora za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanje Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara, odnosno radne skupine o uspostavi sustava za javnu objavu podataka o vlasništvu i načinu financiranja medija.

 
Na sastanku se raspravljalo o tijeku uspostave sustava - platforme za javnu objavu vlasničkih podataka i izvora financiranja medija koja se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti 2021.-2026., odnosno projekta „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“ koji provode Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija što je ujedno i jedna od mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija 2023. - 2024.
 
Zamjenik predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije (AEM) Robert Tomljenović predstavio je tijek izrade platforme na kojoj će biti javno dostupni podaci o vlasništvu medija, kao i o izvorima i iznosima njihova financiranja, kojom će se osigurati jednostavnije prikupljanje podataka. Osigurat će se tako veća razina transparentnosti vlasništva i financiranja medija, kao i lakše i jednostavnije pretraživanje različitih podataka. Platforma za javnu objavu baze podataka o vlasništvu i izvorima financiranja svih medija u RH u visokoj je fazi izrade, a njezina puna funkcionalnost očekuje se tijekom jeseni ove godine.
 
Zahvalivši svima na sudjelovanju u radnoj skupini, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila izvijestila je i o poduzetim koracima i konkretnim aktivnostima radi zaštite sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika.
 
Na sastanku su sudjelovali i: predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURIN) Željko Švenda, predsjednik Nacionalne udruge televizija (NUT) Denis Mikolić i dopredsjednik Damir Vujinović, predsjednica Udruge novinskih izdavača (HUP-UNI) Bojana Božanić, glavni urednik Vijenca, Matice hrvatske Goran Galić, iz Sindikata novinara Hrvatske Zoran Pehar. Dolazak su zbog obveza ispričali Ozren Kronja, izvršni direktor Hrvatske udruge digitalnih izdavača (HUDI) te prof. dr. sc. Gordana Vilović s FPZG.

Pisane vijesti