Predstavljen natjecateljski program i noviteti 71. Pulskog filmskog festivala

Foto: Pula Film Festival


28. svibnja 2024. - Glavni natjecateljski program 71. izdanja Pulskog filmskog festivala, popratni glazbeni program te novosti ovogodišnjeg Festivala koji će se održati od 11. do 18. srpnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli predstavili su ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Mario Kozina te državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

U objavi za medije Pulskog filmskog festivala, istaknuto je kako je taj naš najstariji i najugledniji filmski festival prošle godine proslavio svoj 70. jubilej, a „u 71. izdanju nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označavati kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma“. Jedna od novosti ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala jest da započinje u četvrtak 11. srpnja i traje dan kraće, do 18. srpnja.
 
Obraćajući se na konferenciji za medije, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl naglasio je da je ovogodišnji program jednoglasno izglasan na Vijeću kao najcjelovitiji dosad. “Program je zaokružen i uočava neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potičući nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film“, istaknuo je Partl izrazivši uvjerenje kako je Pula time osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Izrazio je također i zadovoljstvo što se po lanjskom izvješću za 70. Izdanje festivala očituje kako se publika vratila Festivalu, te pozdravio odluku da Festival počinje u četvrtak. „Uvijek treba biti spreman na promjene jer smo dobili tri dana koji su bogati programom, a ljudi su slobodniji prisustvovati svemu što Festival nudi”, podsjetio je Krešimir Partl te potvrdio da je Vijeće predložilo da u Puli bude prikazan aktualni dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”.
 
Umjetnički ravnatelj festivala Danijel Pek istaknuo je i novost da međunarodni program postaje natjecateljski, usmjeren na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. „Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala“, najavio je Pek te pojasnio da se planira okupiti autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija. Govoreći o Glavnom programu, Danijel Pek je napomenuo kako se ove godine Slavonija istaknula kao tema u trima filmovima: „Frka” Svebora Mihaela Jelića, „Žena s gumenim rukavicama” Marija Šuline i „Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić. Od dokumentarne produkcije koja je tradicionalno snažna i raznolika, Pek je posebno istaknuo „Našu djecu”, (auto)biografski film Silvestra Kolbasa i„Proslavu” Bruna Ankovića koja je u utorak uvršten u Glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima gdje konkurira za Kristalni globus.
 
Izbornik programa Mario Kozina istaknuo je velik broj filmova za mlade te izdvojio „Frku” Svebora Mihaela Jelića, a među manjinskim koprodukcijama „Sunce mamino” Koste Đorđevića, „KIX” i „Ekskurziju” Une Gunjak. Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić najavila je kako će ulaznice za Arenu ove godine ujedno biti i autobusne karte za pulski gradski prijevoz, a da će se filmski programi kao i dosada odvijati u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, na Ambreli i Brijunima koji imaju nova filmska platna. Otkrila je i kako planiraju u dvorištu Doma hrvatskih branitelja koji će udomiti ne samo konferencije za medije, nego i ostale popratne programe, svake večeri imati sjajne koncerte otvorene za sve posjetitelje od Baby Lasagne, preko Buč Kesidija, TBF-a, Porto Morta, DJ Stanka Bondže i DJ Kovača.
 
 
 
  1. GLAVNI PROGRAM - HRVATSKI FILMOVI 

Svjetsku premijeru na festivalu imat će:
 
Božji gnjev, r. Kristijan Milić (Eurofilm)
Frka, r. Svebor Mihael Jelić (Oksimoron)
Šlager, r. Nevio Marasović (Šlager film d.o.o.)
 
Naslovi koji su već prikazani u hrvatskoj distribuciji ili su bili/bit će ranije na festivalima:
 
Bosanski lonac, r. Pavo Marinković (Telefilm)
Naša djeca, r. Silvestar Kolbas (Factum)
Proslava, r. Bruno Anković (Eclectica)
Slatka Simona, r. Igor Mirković (Inter Film d.o.o.)
Sveta obitelj, r. Vlatka Vorkapić (Inter Film d.o.o.)
Žena s gumenim rukavicama, r. Mario Šulina (Slavonija nova)
 
2. GLAVNI PROGRAM - HRVATSKE MANJINSKE KOPRODUKCIJE 

Nacionalne premijere:
 
M, r. Vardan Tozija (Četiri film), Sjeverna Makedonija
Posljednji heroj, r. Žiga Virc (Nukleus film), Slovenija
Sirin, r. Senad Šahmanović (Sekvenca), Bosna i Hercegovina
Sunce mamino, r. Kosta Đorđević (Marinis Media), Srbija
Živi i zdravi, r. Ivan Marinović (Kinorama), Crna Gora
 
Filmovi već prikazani na hrvatskim festivalima ili u distribuciji:
 
Domaćinstvo za početnike, r. Goran Stolevski (Kinorama), Sjeverna Makedonija
Ekskurzija, r. Una Gunjak (Nukleus film), Bosna i Hercegovina
KIX, r. Bálint Révész, Dávid Mikulán (Eclectica), Mađarska
Lost Country, r. Vladimir Perišić (Kinorama), Srbija
Ne očekuj previše od kraja svijeta, r. Radu Jude (Kinorama), Rumunjska
Radnička klasa ide u pakao, r. Mladen Đorđević (Kinorama), Srbija
 
 
 


Pisane vijesti