Na portalu eKultura implementiran nacionalni portal za jezične tehnologije Hrvojka



Na portalu eKultura - središnjem mrežnom mjestu koje osigurava pristup i pretraživanje postojećih digitalnih zbirki kulturne baštine Republike Hrvatske, implementiran je nacionalni portal za jezične tehnologije na temelju umjetne inteligencije pod nazivom Hrvojka.

Sadržaj portala eKultura putem jezične tehnologije i strojnog prevođenja dostupan je trenutno na 32 svjetska jezika, što hrvatsku kulturnu baštinu približava zainteresiranoj stručnoj i široj javnosti diljem svijeta.

Podsjećamo, Hrvojka je nastala u sklopu projekta Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility, CEF) kao "Nacionalna platforma za jezične tehnologije" (National Language Technology Platform) Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a temelji se na već postojećoj latvijskoj platformi hugo.lv i rezultatima CEF-projekta “Prevoditelj za predsjedanje Vijećem Europske unije” iz 2020. godine na kojem su zajedno radili stručnjaci iz Latvije, Rumunjske, Finske i Hrvatske. Platforma je potom znatno proširena čime je javnoj upravi i javnosti omogućen siguran pristup strojnom prevođenju te integraciju s alatima za računalno potpomognuto prevođenje.

Više o projektu na stranici Nacionalna platforma za jezične tehnologije (National Language Technology Platform).

Pisane vijesti