Otvoreno 22. izdanje Festivala jednakih mogućnosti (F=M)

Foto:Društvo tjelesnih invalida / HINA
 

21. svibnja 2024. - Uz podršku Ministarstva kulture i medija, s ciljem rušenja predrasuda i jačanja svijesti o mogućnostima osjetljivih skupina društva, ovogodišnje izdanje Festivala jednakih mogućnosti (F=M) otvoreno je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. U trodnevnom programu nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih otprilike 600 osoba s invaliditetom.

Uz čestitke Društvu tjelesnih invalida - organizatoru Festivala jednakih mogućnosti, a posebno sudionicima programa i mnogim volonterima, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, dr. sc. Ivica Poljičak izrazio je ponos što Festival iz godine u godinu dokazuje da ljudski duh, kreativnost i unutarnja snaga mogu nadvladati bilo kakvu poteškoću ili izazov koji život postavi pred nas.

Istaknuo je da od samih svojih početaka Festival promiče prava i potrebe osoba s invaliditetom, socijalnu uključenost i ravnopravnost u svim sferama svakodnevnog života te nastoji podići društvenu svijesti o invaliditetu, kao i o izazovima i teškoćama s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u svom svakodnevnom životu. „Na svima nama je da tu svijest svakodnevno jačamo i da aktivno nastojimo doprinijeti snažnijem i inkluzivnijem društvu“, zaključio je državni tajnik Poljičak.

Podsjetio je i na trajnu angažiranost Ministarstva kulture i medija koje svojim aktivnostima i javnim pozivima uključuje sve skupine korisnika koje su prepoznate kao osjetljive, naglasivši da sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima ne samo da podiže razinu kvalitete života osoba s invaliditetom, već i života zajednice u cjelini. Podsjetio  je kako je u tijeku Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj za koji su prijave otvorene do 6. lipnja 2024.
 
Na Festivalu jednakih mogućnosti (F=M), od 21. do 23. svibnja 2024. godine, najavljeno je niz glazbeno-scenskih, sportskih i likovnih događanja na Trgu bana Josipa Jelačića , uz podršku udruženja, centara za rehabilitaciju, škola i grupa koji predstavljaju rezultate svoga rada i kreativna postignuća svojih članova i korisnika.

Više o programu na poveznici

Pisane vijesti