19. travnja 2024. - Otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – Venecijanskom bijenalu: Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost pozivaju na službeno otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - Venecijanskom bijenalu:

Vlatka Horvat: Priručnim sredstvima
Službeno otvorenje: 19. travnja 2024. u 15 sati
Lokacija: Fàbrica 33 (ugao Calle Larga dei Boteri i Calle Ruzzini), Cannaregio 5063
Stanica vaporetta: Fondamente Nove

Odgovarajući na temu Venecijanskog bijenala - 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque - Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose, projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen za Hrvatski paviljon, postojat će kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive „kao stranci“. Reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva, projekt se kroz izložbu realizira kao zanimljiva, intimna, društvena i performativna razmjena koja se odvija tijekom čitavog trajanja Venecijanskog bijenala 2024.
 
Izložba u središtu projekta kontinuirano će se proizvoditi kroz procese susreta i razmjena. Umjetnica Vlatka Horvat pozvala je umjetnike i umjetnice koji žive u dijaspori na uključivanje u niz uzajamnih razmjena umjetničkih radova i drugih materijala, a sve će se razmjene odviti između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima - putem brojnih prijatelja, putnika i stranaca koji će kao kuriri neformalno sudjelovati na realizaciji izložbe.
 
Smješten unutar intimnog prostora Fàbrice 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio, Hrvatski paviljon predstavljat će dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice tijekom Venecijanskog bijenala 2024.
 
Projekt će biti popraćen dvjema publikacijama koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton. Projektna čitanka s novonaručenim tekstovima Ivane Bago, Anne Boyer, Season Butler, Tima Etchellsa, Aleksandra Hemona, Massimiliana Mollone, Haruna Morrisona, Giulie Palladini, Lare Pawson, Noémie Solomon i Što, kako i za koga / WHW bit će svim posjetiteljima_icama dostupna u paviljonu za vrijeme trajanja izložbe. Katalog će biti objavljen u jesen 2024.
 
Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana.
Projekt se realizira uz velikodušnu potporu Zaklade Luma. Dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Centrala i Unstable Object.
 
Vlatka Horvat je umjetnica koja u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja - od skulpture, instalacije, crteža, kolaža i fotografije do performansa, videa, pisanja i izdavaštva. Rekonfiguriranjem prostora i društvenih odnosa koji u njemu djeluju, njezini projekti često obrađuju prekarne odnose između tijela, predmeta, materijala, arhitekture i pejzaža. Izlagala je u brojnim muzejskim i galerijskim institucijama, među kojima se ističu Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, PEER (London), Kunsthalle Wien (Beč), Hessel Museum - Bard Center for Curatorial Studies (Annandale-on-Hudson, NY) i MoMA PS1 (New York). Njezini su radovi bili izloženi i u sklopu postava Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu - 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2018., te Aichi Triennale (Nagoya) i 11. Istanbul Biennale. Izuzev izložbi, njezini performansi bili su naručeni i izvedeni za HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT - London International Festival of Theatre, PACT Zollverein (Essen), Kaaitheater (Brussels), Fondation Cartier (Paris) i brojne druge institucije. Rođena u Hrvatskoj, u tinejdžerskim godinama odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje je provela 20 godina. Trenutačno živi u Londonu. www.vlatkahorvat.com
 
Antonia Majača je povjesničarka umjetnosti, kustosica i spisateljica koja živi između Venecije i Berlina, a u svom radu objedinjuje povijest umjetnosti, političku filozofiju, kritičke medijske studije, političku epistemologiju tehnologije i intelektualnu povijest. Bila je jedna od kustosica izložbe Parapolitics - Cultural Freedom and the Cold War at HKW - Haus der Kulturen der Welt u Berlinu 2017. godine i autorica je projekta Feminist Takes. Od 2019. do 2021. godine bila je glavna istraživačica na istraživačkom projektu The Incomputable na IZK-u - Institutu za suvremenu umjetnost Tehnološkog sveučilišta u Grazu. Urednica je publikacije Incomputable Earth: Digital Technologies and the Anthropocene (Bloomsbury, 2024.).
 
Otvorenju Hrvatskog paviljona prethodit će vodstvo za medije u petak, 19. travnja od 10 do 12 sati.


 WEB / FACEBOOK / INSTAGRAM