Nastavak radova obnove na najzahtjevnijem projektu – Zagrebačkoj katedrali

15. travnja 2024. - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, glavnom tajnicom Maricom Mikec, Melindom Trbojević i Larom Liović iz Uprave za zaštitu kulturne baštine, održala je danas radni sastanak s timom stručnjaka predvođenih profesorima Građevinskog fakulteta i projektantima obnove katedrale Uznesenja Marijina, najopsežnijeg i najzahtjevnijeg projekta poslijepotresne obnove kulturne baštine.

S napredovanjem radova obnove ministricu su upoznali rektor zagrebačke katedrale monsinjor Zlatko Koren, rektor Sveučilišta u Zagrebu, bivši dekan Građevinskog fakulteta  Stjepan Lakušić s profesorima Josipom Atalićem, Damirom Lazarevićem i Jurjem Pojatinom te konstruktorom Milanom Crnogorcem, voditeljem projekta Ivanom Sertićem, Mariom Todorićem, Krešimirom Gluhakom i Ivanom Pavijanom. Projektanti koji su izradili potrebne elaborate temeljene na opsežnim istraživanjima izvijestili su ministricu da je u završnoj fazi izvođenje nužnih radova sanacije elemenata graditeljske baštine, tornjeva katedrale, svodova i lukova, drvene krovne konstrukcije i pokrova, pukotina u nosivim zidovima, baldahina, zabata, urušenih dijelova južnog zvonika i prve galerije, kamenih elemenata i balustrade, mjere preventivne zaštite i primarno konzerviranje vitraja te sanacije kontrafora. U tijeku je također provođenje radova urgentne razgradnje tornjeva od kamenih elemenata.

Za izradu projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zagrebačke katedrale Uznesenja Marijina u prvoj fazi ugovoreno je 32.616.509,05 eura. Do sada je realizirano 28.025.219,93 eura iz Fonda solidarnosti EU i državnog proračuna.Pisane vijesti