Otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici

12. travnja 2024. - Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zajedno s gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom i ravnateljicom Margaretom Biškupić Čurla otvorila je Interpretacijski centar Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, koji osigurava primjeren prostor za moderni pristup prezentaciji i zaštiti baštine, provođenje suvremenih muzejskih aktivnosti i predstavlja važan iskorak u očuvanju kulturne baštine Velike Gorice i cijelog Turopolja. U podrumu se nalazi suvremeno opremljen muzejski depo u koji će moći biti smješten cjeloviti fundus Muzeja.

Otvarajući Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, ministrica je izrazila zadovoljstvo što novi Centar omogućuje da se muzejska ustanova sa svim svojim aktivnostima u zajednici još više približi svojim sugrađanima i ostalim posjetiteljima. „Novim i suvremeno opremljenim prostorom otvaraju se nove mogućnosti za različite programe i aktivnosti kojima se potiče svijest o važnosti i očuvanju bogate materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Turopolja“, naglasila je ministrica te posebno čestitala djelatnicima Muzeja i svima koji su realizirali projekt izgradnje i opremanja centra. Podsjetila je da je projekt potaknut i proveden zahvaljujući inicijativi Muzeja i Grada Velike Gorice i sufinanciran sredstvima Europske unije, Grada Velike Gorice i Ministarstva kulture i medija. 

Istaknuvši kako je Interpretacijski centar rezultat višegodišnjeg stručnog rada i truda djelatnika muzeja, ministrica je izrazila uvjerenje kako će postati središnje dokumentacijsko, informacijsko, komunikacijsko i obrazovno mjesto za posjetitelje zainteresirane za kulturnu baštinu turopoljskog kraja, osobito za djecu i mlade. Ministrica je dodala kako je projekt Interpretacijskog centra ujedinio dosad rasute lokacije Muzeja i rezultirao izgradnjom suvremene muzejske ustanove s višenamjenskom dvoranom, prostorom za pedagoško-andragoške radionice, muzejskom čuvaonicom u kojoj će muzejski predmeti biti zbrinuti u skladu sa suvremenim muzejskim standardima.
 Pisane vijesti