Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska povjesničarke umjetnosti, akademkinje Vere Horvat Pintarić

27. ožujka 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska akademkinje Vere Horvat Pintarić, dugogodišnje profesorice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Vera Horvat Pintarić ostat će zabilježena u analima hrvatske povijesti umjetnosti kao  aktivna sudionica svih svjetskih tokova u promišljanjima povijesti umjetnosti. Njezin međunarodni ugled bio je velik, još od 1957. kada je na najuglednijoj svjetskoj umjetničkoj smotri, Venecijanskom bijenalu, dobila nagradu za kritiku za esej posvećen djelu Pieta Mondriana. Njezino djelovanje tijekom cijele bogate karijere prelazilo je nacionalne granice, a zahvaljujući brojnim kontaktima, promovirala je hrvatske vizualne umjetnosti u svijetu.

Poznata je bila po nemirnom istraživačkom duhu kojim je otkrivala nova područja i širila granice znanosti povijesti umjetnosti, poput stripa, elektroničkih medija i grafičkog dizajna, koji su dotad smatrani temama izvan sfere proučavanja akademske zajednice.  Primarno posvećena djelima moderne i suvremene umjetnosti, svojim je britkim analitičkim pristupom umjetničkim djelima od barokne skulpture Francesca Robbe do opusa Miroslava Kraljevića i kanonskih imena suvremene umjetnosti - Julija Knifera, Josipa Seissla, Dušana Džamonje i Vojina Bakića, postavila nove standarde u pristupu umjetničkom djelu i umijeću gledanja suvremene umjetnosti. Brojni su njezini tekstovi i publikacije, od kojih su neke stekle status kultnih knjiga kao što je Od kiča do vječnosti, nadahnuti promišljanjem naizgled nespojivih tema, a citirani i čitani generacijama.
Generacijama studenata povijesti umjetnosti u dubokom pamćenju ostali su ne samo njezini ispiti, analize i knjige nego i njezina intrigantna, provokativna predavanja. Često usmjerena na neočekivane rasprave i bogata referencijama iz različitih područja: književnosti, povijesti, sociologije, filma i glazbe, njezina su predavanja studenti desetljećima pamtili i prepričavali. Gledateljima tadašnje Televizije Zagreb kao autorica obrazovnih emisija Što je struktura slike i Mobilna plastika jednako je zanimljivo prenosila svoje bogato znanje i iskustvo punih dvadeset godina. Prateći trendove u znanosti o povijesti umjetnosti, a posebno suvremene umjetničke pojave, osnovala je katedru za vizualne komunikacije i dizajn 1967., a zaslužna je i za osnivanje časopisa BIT International 1968. koji se bavio i promovirao i danas iznimno aktualne teme, poput digitalne umjetnosti, filozofije vizualnog istraživanja, odnosa umjetnosti i tehnologije.

Pedagoški i znanstveni rad akademkinje Vere Horvat Pintarić zasluženo je nagrađen najvišim državnim i strukovnim odlikovanjima te ostaje trajnom vrijednošću hrvatske kulture.“
 

Pisane vijesti