Izložba „Posveta sv. Jeronimu / Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac“ otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

21. ožujka 2024. -  U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorila je drugu po redu izložbu posvećenu sv. Jeronimu, kojom je 2023. godine obilježena 30. godišnjica osnutka Splitsko-dalmatinske županije.

Čestitavši organizatorima, ministrica je posebno zahvalila županu Blaženku Bobanu što su obljetnicu Županije odlučili proslaviti organizacijom kolonije na Marjanu i izložbe umjetnika u Splitu i Zagrebu te tako spomen na svetog Jeronima oplemenili novim djelima suvremenih dalmatinskih umjetnika. Zahvalivši pojedinačno svim umjetnicima koji su se odazvali pozivu, ministrica je izrazila zadovoljstvo što se na takav način promiče i čini vidljivim doprinos umjetnika. Osvrnula se i na bogat opus sv. Jeronima - kamen temeljac europske kulture koji je omogućio korištenje latinskoga kao jezika zapadnoeuropske kulturne integracije. Naglasila je kako je u širokom „djelokrugu“ sv. Jeronima zaštitništvo i učitelja i studenata, prevoditelja i knjižničara pa je posebna simbolika u predstavljanju djela nadahnutih sv. Jeronimom zagrebačkoj publici u prostoru najveće i najznačajnije knjižnice koja čuva hrvatsku pisanu i tiskanu riječ.

Uz ministricu, na svečanosti otvorenja obratio se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, a o radovima i baštinjenju djela sv. Jeronima govorio je profesor emeritus Josip Belamarić.
 
Izložba, koju organizira Splitsko-dalmatinska županija u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Sveučilišnom galerijom, rezultat je Likovne kolonije „Sveti Jeronim“ koja se održavala 22. i 23. rujna 2023. na južim obroncima Marjana, a radovi koji su prvi put bili izloženi u Sveučilišnoj galeriji u Splitu uoči dana sv. Jeronima poklonjeni su bratovštini sv. Križa u Splitu koja skrbi za župnu crkvu sv. Jeronima.
 
Na izložbi posvećenoj sv. Jeronimu, zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije, prikazani su radovi ovih umjetnika: Gorana Balića, Ane Marije Botteri, Duje Botterija, Josipa Botterija Dinija, Željka Bubala, Alme Čače, Vladimira Davidenka, Nikole Džaje, Lili Gluić, Karin Grenc, Marka Gugića, Kažimira Hraste, Petra Jakelića, Kuzme Kovačića, Ivana Listeša, Đanija Martinića, Duje Matetića, Zvonimira Mihanovića, Matka Mijića, Tee Morić Šitum, Hrvoja Marka Peruzovića, Dijane Ive Sesartić, Frane Šituma i Vice Tomasovića.

 


Pisane vijesti