Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Kostadinke Velkovske

12. ožujka 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospođe Kostadinke Velkovske, kazališne, televizijske, filmske glumice i šansonijerke.

„Bogat i svestran umjetnički put Kostadinke Velkovske počeo je već za vrijeme studija na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti kada ostvaruje suradnju s gotovo svim zagrebačkim kazalištima. Otkad je sredinom 80-ih godina postala stalnom članicom ansambla Satiričkog kazališta Kerempuha, debitirajući ulogom Markéte u Kunderinoj Šali, ostala je vjerna svom matičnom kazalištu do odlaska u mirovinu 2015. godine, neumorno igrajući ogroman raspon dramskih uloga od komedija, preko farsi i satira do kabareta, spajajući pjesmu, ples i glumu. Za ulogu Kate u predstavi Svoga tela gospodar te ulogu Marije Berković u komadu Pod Krležinom glavom zasluženo je ovjenčana nagradom Zlatni smijeh na Danima satire.
 
Redovito je nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama, s lakoćom prisvajajući dubrovački govor, pogotovo u ulozi Kate Kapuralice. Premda ponajprije sklona ulogama komediografskog žanra, suvereno je ovladavala i ulogama antičkih tragedija. Zapažene uloge ostvarila je kako na filmu (Bravo maestro, Posljednji podvig diverzanta Oblaka, Usporeno kretanje, Zlatne godine), tako i na televiziji (Bombaški proces, Nepokoreni grad, Dobre namjere).
 
Spajajući ljubav prema glazbi, glumi i književnosti, ostat će zapamćena i po sugestivnim interpretacijama šansona, koje je nadahnuto izvodila na svjetskim jezicima. Na bogatoj karijeri Kostadinke Velkovske, kojom je uvelike oplemenila našu kulturnu scenu, kao i na njezinoj jedinstvenoj osobnosti i neumornom duhu bit ćemo zauvijek zahvalni.“
 

Pisane vijesti