Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska Duška Tambače

13. veljače 2024. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Duška Tambače, istaknutog promicatelja umijeća klapskog pjevanja. 

„Duško Tambača cijeli je život posvetio radu s klapama i klapskoj pjesmi primarno kao osnivač i voditelj brojnih muških i ženskih klapa. S mnogima od njih dobio je najveći broj priznanja na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, kako struke, tako i publike.  Uspjesi su zaredali i na drugim klapskim festivalima od kojih je nekima bio i osnivačem. Ogroman je njegov doprinos melografskom radu te fondu obrada pučkih napjeva koje danas izvode klape diljem svijeta. Okušao se i kao skladatelj na stihove eminentnih čakavskih pjesnika. Iza maestra Tambače ostaju desetci nosača zvuka klapa, pjevačkih zborova i skupina. Za života zasluženo je nagrađen visokim priznanjima, među kojima i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
 
Odlaskom Duška Tambače brojne klape ostaju bez svojega doajena koji je u potpunoj posvećenosti težio visokim izvedbenim i estetskim standardima.“


 
 

Pisane vijesti