Publikacijom se željelo potaknuti prijenos znanja na nove generacije, odnosno očuvanje mediteranske prehrane kao značajnog čimbenika u životu, obrazovanju i održivom razvoju hrvatske obale Jadrana i šire. Autorice tekstova, kao predstavnice amblematskih zajednica otoka Brača i Hvara, donose prikaz i aktualne teme tradicijskog načina života s ciljem boljeg razumijevanja mediteranske prehrane kao nematerijalnog kulturnog dobra.
Nakon promocije na Hvaru, a prije planirane na Braču, publikacija „Mediteranska prehrana Brača i Hvara“ održat će se sutra, u četvrtak 16. studenog, u 18 sati u muzejsko-galerijskom prostoru „Sveta srca“ u Puli u sklopu pratećeg programa izložbe fotografija „Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited“. Riječ je o izložbi koja govori o povijesti mediteranske prehrane i njezinoj važnosti, a nastala je u suradnji Goethe Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.
Kako bi se pridonijelo boljem razumijevanju sveukupnosti Mediteranske prehrane kao nematerijalnog kulturnog dobra, predstavit će se i umijeće pripreme Pazinskog cukerančića. Cukerančići su tradicijska slastica karakteristične za područje grada Pazina, s ustaljenom praksom njihove izrade, načinom pripreme, sastojaka i izgleda. Ukratko, cukerančić je predstavnik živuće tradicijske prehrane Mediterana koji se prenošenjem umijeća pripreme održao do danas.