Međunarodni znanstveno-stručni skup "Važnost zaštićenih područja za očuvanje prirodne i kulturne baštine i održivi razvoj lokalne zajednice"

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

18. listopada 2023. – Međunarodno znanstveno-stručni skup pod nazivom "Važnost zaštićenih područja za očuvanje prirodne i kulturne baštine i održivi razvoj lokalne zajednice" otvoren je u Šibeniku, a u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudionike je pozdravio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak.

 
Govoreći o nužnosti očuvanja i zaštite prirodne i kulturne baštine državni tajnik Poljičak istaknuo je kako Ministarstvo kulture i medija podupire ta nastojanja putem dva investicijska projekta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji će se realizirati do kraja 2026. godine. Istaknuo je kako prvi projekt uključuje izradu konzervatorskih podloga za najsloženije kulturno-povijesne cjeline te se istovremeno uspostavlja i informacijski sustav koji će omogućiti potpuno transparentan uvid u sve relevantne podatke iz konzervatorskih podloga. Podsjetio je i na uspješno proveden Pilot projekt koji nam je omogućio konzervatorsku podlogu grada Šibenika izrađenu metodološkim okvirom za unaprjeđenje sustava za upravljanje zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama. Dodao je i kako će taj projekt pridonijeti kvaliteti konzervatorske struke, a javnosti omogućiti trajni uvid u postojeće konzervatorske podloge.
 
Osvrnuvši se kako je Ministarstvo jedan od ključnih čimbenika u poticanju i provedbi mjera energetske učinkovitosti na kulturnoj baštini, državni tajnik Poljičak rekao je da je drugi projektu NPOO-a „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ započeo izradom „Smjernica za energetsku obnovu zgrada“ s ciljem lakše primjene energetski zahtjevnih mjera te provedbom otvorenog Poziva za dostavu projektnih prijedloga. Ministarstvo kulture i medija nadležno za provedbu investicije u ukupnom iznosu od 39.816.842,52 eura,  do 9. listopada donijelo je odluke o financiranju 16 projekata u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti od 21.756.520,29 eura. Od toga će se dva projekta realizirati u Šibeniku, a riječ je o energetskoj obnovi Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Hrvatskog narodnog kazališta.
 
„Projekti Ministarstva poput izrade konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne cjeline te energetske obnove zgrada sa statusom kulturnog dobra usmjereni su prema zaštiti okoliša i kulturnih vrijednosti, a sadržavaju ključnu komponentu održivog razvoja, koncepta ukorijenjenog u svim recentnim ali i budućim aktivnostima Europske unije“, istaknuo je državni tajnik Poljičak te zaključio kako je pronalaženje ravnoteže između današnjih potreba društva i očuvanja resursa i okoliša za buduće naraštaje naša prioritetna zadaća.
 
Viši savjetnik-specijalist u Upravi za zaštitu kulturne baštine Aljoša Špaleta na znanstveno-stručnom skupu održao je izlaganje pod nazivom „Nova generacija konzervatorskih podloga: razvoj i primjena novog sustava prostornoplanske zaštite kulturno-povijesnih cjelina u Europskom digitalnom desetljeću“ te predstavio polazišta i ciljeve, metodologiju izrade konzervatorskih podloga nove generacije na primjeru kulturno-povijesne cjeline grada Šibenika. U povodu obilježavanja svoje petnaeste godišnjice djelovanja, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije organizator je tog međunarodnog skupa koji će trajati do 20. listopada 2023. godine u Šibeniku.

Pisane vijesti