14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj u Dubrovniku

Foto: Vedran Levi

11. listopada 2023. - 14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj u Dubrovniku u organizaciji Nacionalne i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i suorganizaciji  Hrvatskog knjižničarskog društva, Dubrovačkih knjižnica i Knjižničarskog društva Dubrovnik okupilo je više od sto osamdeset knjižničara iz Hrvatske i Slovenije, uz brojne međunarodne goste predavače.


Nakon uvodnih obraćanja ravnateljice Dubrovačkih knjižnica Lucije Bjelokosić, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanke Stričević, predsjednice Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenke Pleško, zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić i izaslanika župana Dubrovačko – neretvanske županije Ive Klaića,  savjetovanje je pozdravnim govorom otvorio izaslanik ministrice kulture i medija državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je naveo ključna ostvarenja u hrvatskoj knjižničnoj djelatnosti. 
Podsjetio je da se približavamo obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige 2023. koje će se održati u novoj zgradi jedne od najsuvremenijih novootvorenih hrvatskih knjižnica - Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci te da se knjižnična zajednica može pohvaliti velikim infrastrukturnim ulaganjima u mrežu knjižnica. Uz potporu Ministarstva kulture i medija posljednjih osam godina otvorene su, obnovljene ili proširene 22 knjižnice od kojih treba istaknuti tri velike županijske matične knjižnice: posve novu zgradu knjižnice u Varaždinu, obnovu zgrade knjižnice u Požegi koja je zaštićeno kulturno dobro te novoizgrađenu knjižnicu u Vinkovcima,  velebno izdanje reprezentativne knjižnične arhitekture.
 
Državni tajnik Poljičak također je podsjetio kako je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od više od 4.6 milijuna eura (35 milijuna kuna) u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“, omogućena nabava 12 vozila, bibliobusa i bibliokombija te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH.
 
U plenarnom izlaganju državni tajnik Poljičak predstavio je prijedlog Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2027. godine s posebnim osvrtom na zastupljenost knjižnica u više posebnih ciljeva što je još jedna potvrda velikog potencijala koju ta kulturna djelatnost ima za razvoj otpornijeg i pravednijeg gospodarstva i društva.
 
U sklopu savjetovanja predstavljen je Program razvoja mreže pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj od 2022. do 2032. godine izrađen na inicijativu Ministarstva kulture i medija koji je izradila Radna skupina Hrvatskog knjižničnog vijeća.
Program će doprinijeti razvoju mreže pokretnih knjižnica kako bi se unaprijedili uvjeti pristupa suvremenim knjižničnim uslugama, cjeloživotnom učenju uz stručni savjet educiranih knjižničara. Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje mr. sc. Anuška Deranja Crnokić sa suradnicama iz Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost Ivonom Despot i Majom Adžijom sudjelovala je na predstavljanju rezultata  Programa i upoznala se s radom Dubrovačkih knjižnica i Državnog arhiva u Dubrovniku na radnim sastancima  i vođenim obilascima.
Na 14. savjetovanju za narodne knjižnice RH, voditeljica službe Anera Stopfer predstavila je rad Deska Kreativne Europe – ureda kultura pri Ministarstvu kulture i medija na interaktivnom događanju pod nazivom „EBLIDA - radionica o EU fondovima“. Sudionicima je putem praktičnih vježbi predstavila mogućnosti programa Kreativna Europa za knjižničnu djelatnost i načine na koje se mogu povezati i ostvariti suradnje na europskoj razini.
 
O modelima financiranja održivih projekata knjižnica kroz zelenu i digitalnu transformaciju raspravljalo se kroz niz izlaganja, panel rasprava i radionica na kojima su sudjelovali međunarodni stručnjaci iz Irske, Italije, Slovenije, Velike Britanije i knjižničari iz Hrvatske. Na temu dostupnosti fondova Europske unije govorilo se u suorganizaciji Europskoga ureda knjižničarskih, informacijskih i dokumentacijskih društva i ustanova i Agencije za mobilnost i programe EU. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu glavni je organizator 14. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem, a suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Dubrovačke knjižnice – Narodna knjižnica Grad i Knjižničarsko društvo Dubrovnik. Partneri Savjetovanja su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani, Savez knjižničarskih društava Slovenije i slovenska Udruga narodnih knjižnica.

>> Program

Pisane vijesti