10. Simpozij etnologa konzervatora od Šibenske katedrale do Radošića u Dalmatinskoj Zagori

Foto: Krešimir Mijakovac

9. listopada 2023. - 10. Simpozij etnologa konzervatora u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Šibenika i Grada Trogira, prošlog je tjedna u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku i Gradskoj vijećnici u Trogiru okupio više od pedeset konzervatora, etnologa i muzealaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Na svečanosti otvorenja međunarodnog stručnog skupa sudjelovali su gradonačelnici Šibenika i Trogira Željko Burić i Ante Bilić, izaslanik ministrice kulture i medija ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, zamjenica direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Beograd Esetela Radonjić Živkov, te putem video veze ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Slovenije Jernej Hudolin. U uvodnome dijelu, osvrt na dva desetljeća kontinuiteta razmjene stručnih iskustava etnologa u području zaštite kulturnih dobara dala je Ana Mlinar, umirovljena viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela u Zagrebu, ujedno i jedna od osnivačica Simpozija etnologa konzervatora. Zamjenica direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Beograd Esetela Radonjić Živkov izrazila je zadovoljstvo proširenjima prvotno bilateralne suradnje, što je omogućilo da se u izvorno slovensko-hrvatsko stručno okupljane uključe i ostale susjedne zemlje. Ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Slovenije Jernej Hudolin podsjetio je prisutne na uspjehe u obnovama koje je iznjedrilo umrežavanje konzervatora etnologa što je ostvareno redovitim okupljanjem i razmjenom stručnih iskustava u okviru Simpozija. Gradonačelnik Trogira Ante Bilić predstavio je napore koje gradska uprava ulaže u revitalizaciju povijesnog grada Trogira upisanog na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić osvrnuo se na uspješno provedene projekte obnove šibenskih tvrđava i izrazio zadovoljstvo kontinuiranom suradnjom s konzervatorskim odjelom te izrazio dobrodošlicu svim sudionicima. Izaslanik ministrice kulture i medija, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec istaknuo je važnost Simpozija etnologa konzervatora i ulozi Ministarstva u održavanju sustavne skrbi za kulturnu baštinu. Ravnatelj Petrinec je otvorio simpozij izrazivši želju da se u okviru naslova ovogodišnjega skupa "Teorijski i društveni kontekst konzervatorskog rada", otvorenim dijalogom zajednički potraže odgovori na brojne izazove suvremenog doba.

U okviru prva dva dana programa sudionici Simpozija na stručnim su izletima upoznati s univerzalnim vrijednostima čak dva šibenska kulturna dobra upisana na Listu svjetske baštine - šibenskom katedralom i tvrđavom sv. Nikole, dok su u Trogiru  imali prilike vidjeti primjere dobre prakse restauracije spomenika u kulturno-povijesnoj cjelini, također upisanoj na UNESCO-ovu listu te obišli Radošiće u Dalmatinskoj zagori, zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske, odnosno etno-eko selo Škopljanci - obiteljsko imanje u čijem se središtu nalazi dvadesetak starih kamenih kuća od kojih je 12 u potpunosti obnovljeno u izvornom obliku, u potpunosti poštivajući tradiciju i arhitekturu podneblja. U tri dana simpozija izloženo je više od trideset referata, o aktualnim konzervatorskim temama od pregleda stanja baštine u pojedinoj državi, preko prirodnih i društvenih promjena koje ugrožavaju baštinu i izazova konzerviranja, rekonstruiranja i adaptacije, do tradicijskih graditeljskih znanja, tehnika i zanata u obnovi kulturnog nasljeđa, kojima je bio posvećen posljednji tematski blok i okrugli stol.

  

Pisane vijesti