Završne konferencije projekata „Čitanje je važno, uključuje nas snažno“ u Karlovcu i „Knjiga na kotačima“ u Hrvatskoj Kostajnici

Foto: Dinko Neskusil

14. rujna 2023. godine - U Gradskoj knjižnici  „Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu održana je završna konferencija projekta  „Čitanje je važno, uključuje nas snažno koji je ova ustanova kao nositelj provodila u partnerstvu s Gradom Karlovcem i Udrugom Carpe Diem te u sklopu kojega je nabavljen novi bibliobus. Ukupna je vrijednost projekta 468.261,76 eura, a financiraju ga Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture i medija.

Obrativši se prisutnima na završnoj konferenciji projekta voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić istaknula je da je karlovačka knjižnica jedna od 12 knjižnica u Republici Hrvatskoj koje su dobile ili će dobiti nove bibliobuse, odnosno, pokretne knjižnice.

Zahvaljujući projektu „Čitanje je važno, uključuje nas snažno“ korisnicima na području cijele Karlovačke županije, posebno onima koji žive u ruralnim područjima i mjestima koja okupljaju društvene skupine izložene riziku od socijalne isključenosti, omogućena je nabava bibliobusa sa svom potrebnom opremom kako bi korisnici pokretne knjižnice uživali u vremenu provedenom u čitanju. Za vrijeme trajanja projekta održane su brojne radionice kreativnog pisanja, književni susreti, kvizaška natjecanja i debatni klubovi koji su uključili djecu, odrasle 54+, osobe s invaliditetom te mlade do 25 godina.
 



U sklopu projekta Knjiga na kotačima 15. rujna 2023. godine u Hrvatskoj Kostajnici predstavljen je bibliokombi, koji će knjigu približiti i građanima u najudaljenijim i teško pristupačnim mjestima. Djelujući u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice Milivoja Cvetnića u Hrvatskoj Kostajnici, bibliokombi će, osim kostajničkog, obilaziti i šire područje Pounja i Banovine, posebno na teritoriju općina Donji Kukuruzari, Majur i Dvor. Na završnoj konferenciji projekta sudjelovao je državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak.

Projekt „Knjiga na kotačima“ provodi se u 12 gradova, odnosno knjižnica u Hrvatskoj, a kostajnički je među prvima koji je uspješno proveden do kraja. Cilj projekta bila je priprema i provedba participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija te provedba aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju prema skupinama kojima je pristup knjizi umanjen. Osim popularizacije knjige, značenje  je projekta veliko i u ukupnom kulturnom životu tog područja .

Zahvaljujući projektu organizirani su redoviti književni susreti za djecu i umirovljenike, radionice za djecu s poteškoćama u čitanju i radionice informatičke pismenosti s ciljem olakšavanja pristupa čitalačkim sadržajima ciljanim skupinama. Ukupna je vrijednost projekta 318.400,34 eura, a financiraju ga Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture i medija.

Podsjećamo, bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od 4.645.298 eura (35 milijuna kuna), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“, omogućena je nabava 12 vozila, bibliobus i bibliokombija te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH.

 

Pisane vijesti