U sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ nakon 30 godina Splitsko-dalmatinska županija dobila bibliobus

foto: GKMM
 


12. rujna 2023. - U splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića održana je završna konferencija projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ u sklopu kojeg je nakon 30 godina uspostavljena bibliobusna služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 Podsjećamo, bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od 4.645.298 eura (35 milijuna kuna), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ omogućena je nabava 12 vozila, bibliobus i bibliokombija te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH.
Projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“ Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu usmjeren je povećanju dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljnih skupina na području Splitsko-dalmatinske županije, a zahvaljujući uspostavljenoj bibliobusnoj službi pristup knjizi omogućit će se svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada. U sklopu projekta do sada se organiziralo dvadesetak participativnih radionica s edukativnom komponentom namijenjenih djeci i mladima do 25 godina, osobama s invaliditetom te starijima od 54 godine. Provedena je i javna kampanja za promidžbu važnosti čitanja, u sklopu koje je organiziran okrugli stol o važnosti čitanja, emitirani su radio spotovi i pripremljena brošura o važnosti čitanja.
 
Prilikom obraćanja prisutnima na završnoj konferenciji projekta, izaslanik ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak podsjetio je koliko Ministarstvo kulture i medija ulaže u bibliobusnu službu kako bi kultura, a posebno knjiga bila dostupna svakom građaninu naše zemlje te ustvrdio da je trenutno osigurano 11 bibliobusa u cijeloj Hrvatskoj. Ukupna je vrijednost projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ čiji je nositelj Gradska knjižnica Marka Marulića Split uz partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije, 522.000 eura, od čega je 444.000 sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.


Pisane vijesti