Nizom raznovrsnih programa u Krapini otvoren 58. Tjedan kajkavske kulture

Foto: Grad Krapina i HINA

3. rujna, 2023., Krapina - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je 58. Tjedan kajkavske kulture, tradicionalnu interdisciplinarnu manifestaciju u čijem je središtu očuvanje kulturne baštine kajkavštine, jednog od triju narječja hrvatskoga jezika.

Ministrica je podsjetila kako Ministarstvo kulture i medija redovito podržava i potiče programe Tjedna kajkavske kulture, te izrazila zadovoljstvo što iz godine u godinu na festivalu sve više djece i mladih, kao i sve više različitih programa koji obuhvaćaju sva područja kulture, a ne samo popevku po kojoj su Tjedan kajkavske kulture i Festival najpoznatiji.

Na pitanje novinara, ministrica je najavila kako će se po završetku javnog savjetovanja, u proceduru uputiti prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku u kojemu upravo regionalne posebnosti  imaju važno mjesto. Ne samo kaj", nego i ča" koji uz štokavski dijalekt čine raznolikost i ljepotu naše tradicije i našeg hrvatskog jezika, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek, koja je uz gradonačelnika Krapine Zorana Gregurevića, saborskog zastupnika Žarka Tušeka i mnoge uzvanike, nakon svečanosti početka Tjedna kajkavske kulture, u Galeriji grada Krapine otvorila i izložbu Darovnice Zbirke Biškupić koju prati gostujuća izložba Tomislava Buntaka Miracle Grecque, prethodno uspješno predstavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Ministrica je tom prigodom istaknula kako za hrvatsku kulturu i umjetnost osobitu važnost ima Zbirka Biškupić koja je u prethodnoj godini obilježila punih pedeset godina grafičkih i bibliofilskih izdanja (1972. – 2022.). „Svako to pomno uređivano izdanje, kao i svaka prikupljena umjetnina, čini je naime jedinstvenim fenomenom na hrvatskoj kulturnoj sceni“, naglasila je ministrica te izrazila zahvalnost što je dugogodišnji ministar kulture punih pet desetljeća u nadahnutoj suradnji spajao ponajbolje hrvatske pjesnike i likovne umjetnike, posebice grafičare, te tako u svojoj umjetničkoj radionici stvorio više od stotinu grafičkih mapa, knjiga i monografija kojima je uvelike obogatio hrvatsku kulturu.

Pisane vijesti