Tradicionalna dodjela nagrade Orlando HRT-a i završni gala koncert na zatvaranju 74. Dubrovačkih ljetnih igara

Fotografije: Dubrovačke ljetne igre

Dubrovnik, 25. kolovoza 2023. – Uoči zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza svečano su dodijeljene nagrade „Orlando“ Hrvatske radiotelevizije za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara te je održana konferencija za medije.

Glazbena umjetnica svjetskog glasa, rođena Dubrovkinja, pijanistica Dubravka Tomšić Srebotnjak dobitnica je Grand Prix nagrade „Orlando“ za osobiti umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Zahvaljujući na njezinom iznimnom pijanističkom umijeću koje je utjecalo na generacije publike da zavole Brahmsa, Čajkovskoga, Liszta i mnoge druge skladatelje, intendantica Dora Ruždjak Podolski istaknula je njezin izniman doprinos ukupnoj umjetničkoj vrijednosti Dubrovačkih ljetnih igara.

Nakon 47 ovogodišnjih festivalskih dana i 79 umjetničkih nastupa, na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada, stručni ocjenjivački sudovi ove su sezone odlučili da „Orlando“ za najbolje dramsko ostvarenje pripada glumici Nataši Dangubić u premijernoj ovogodišnjoj izvedbi Sjetne žene raguzejske i publici omiljenoj predstavi Mara i Kata. Nagrada za najbolje glazbeno ostvarenje pripala je opernom pjevaču Marku Mimici za koncert u Kneževu dvoru zajedno s pijanistom Marcosom Madrigalom.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na svečanoj je dodjeli nagrade „Orlando“ ponajprije istaknula bogatu tradiciju jednog od najstarijih europskih ljetnih festivala, koji se iz godinu u godinu pomlađuje novim generacijama umjetnika u uspješnim ostvarenjima dramskog i glazbenog programa. Ministrica je čestitala i zahvalila Dori Ruždjak Podolski i njezinim suradnicima Saši Božiću i Tomislavu Fačiniju na velikom doprinosu kojim su oblikovali bogati program posljednjih šest sezona Dubrovačkih ljetnih igara. Ministrica se osvrnula na jedno od najizazovnijih razdoblja za život i opstanak kulture u vremenu pandemije te naglasila kako je tada kultura u cijelom svijetu bila zatvorena i trebalo je puno hrabrosti i vizije onih koji organiziraju kulturna događanja kao i umjetnika koji su sačuvali umjetničku izvrsnost u takvim okolnostima, što je veliko postignuće. Upravo su Dubrovačke ljetne igre na čelu s Dorom Ruždjak Podolski uspjele prebroditi to razdoblje i ostvariti raznovrstan program dramskih predstava, koncerata, književnih večeri, baletnih predstava, izložbi, filmskih projekcija, predstava za djecu i dovesti u Grad na stotine umjetnika.

Nakon dodjele nagrada na konferenciji za medije o postignućima 74. festivalske sezone, u kojoj su održane ukupno 74 izvedbe dramskog, glazbenog, baletnog, folklornog, filmskog, likovnog i dječjeg programa na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija Grada, govorile su ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović te intendantica Dora Ruždjak Podolski, koja se nakon šest sezona oprostila od svoje dužnosti intendantice. Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić.

Večeras će ispred katedrale svetog Vlaha 74. Dubrovačke ljetne igre završiti gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije uz pratnju Zbora HRT-a i soliste, sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana te baritona Leona Košavića, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Koncert je u izravnom televizijskom prijenosu na Prvom programu HRT-a i Trećem programu Hrvatskog radija.





 

Pisane vijesti