Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Foto: HINA

2. kolovoza 2023. – Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovao je danas komemoraciji u povodu Samudaripena - Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, odavši počast žrtvama na romskom groblju u Uštici blizu Jasenovca.

U spomen na 2. kolovoza 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz pogubljena posljednja skupina od 2897 Roma, na području Romskog memorijalnog centra, uz grobnicu ekshumiranih žrtava vijence su položila izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade, Saveza Roma "Kali Sara", brojnih diplomatskih predstavništva u Hrvatskoj, kao i brojne udruge i pojedinci. 

Foto: HINA

Na komemoraciji koju je organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" svečano je otvorena Aleja romskih žrtava te skulptura i park Hajrije Imeri Mihaljić, jedine Romkinje kojoj je dodijeljena titula Pravednika među narodima, a koja je riskirajući vlastiti život iz koncentracijskog logora spasila malu židovku Ester.
 
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u večernjim satima na zagrebačkom Zrinjevcu bit će održan koncert Europskog orkestra za mir L'Orchestra Europea per la Pace predvođenog talijanskim glazbenim virtuozom Santinom Spinellijem.
 
 

Pisane vijesti