U Vinkovcima otvorena najmodernija knjižnica u Republici Hrvatskoj

Foto: HINA + MKM

21. srpnja 2023., Vinkovci - Uz obilježavanje Dana Grada Vinkovaca otvorena je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci zahvaljujući kojoj najstariji kontinuirano naseljeni grad u Europi dobiva najsuvremeniju zgradu u Republici Hrvatskoj, koja po svojim standardima ide uz bok suvremenim europskim knjižnicama.

Nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je simboličnom primopredajom ključeva predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ravnateljici knjižnice Vedrani Lugić uoči svečane sjednice Gradskog vijeća kojom je obilježen Dan grada, održanoj upravo u prostorima nove knjižnice.

Uz poruku kako Vinkovci svake godine sve više napreduju, predsjednik Plenković je istaknuo kako je knjižnica simbol obnove i revitalizacije tog slavonskog grada. Podsjetio je kako je Vlada projekt gradnje vinkovačke knjižnice podržala osiguravši putem Ministarstva kulture i medija gotovo polovicu potrebnih sredstava.
U svom obraćanju je istaknuo i potrebu obnove kulturnih objekata koji su u mnogim sredinama središta javnih okupljanja.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ustvrdio je kako se Vinkovci snažno razvijaju zahvaljujući dijelom i snažnoj podršci Vlade koja je znala prepoznati kvalitetne projekte u gradu na Bosutu u podržati ih.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić istaknuo je da Vinkovci kao kulturno sjedište i grad iznimne kulturne opstojnosti zaslužuje objekt kao što je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice koja je izgrađena na mjestu u Domovinskom ratu u potpunosti izgorjele vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, kada je stradala i sva knjižna građa kojom je ta ustanova raspolagala.

Ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić u svom je obraćanju podsjetila kako je u gradnju knjižnice uloženo oko 7,5 milijuna eura i da se prostire na više od 43.000 četvornih metara prostora.

Na svečanosti otvaranja prisustvovao je i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. 
 

Pisane vijesti