Nastavio se program Godine čitanja u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

U sklopu literarnog programa Međunarodnog dječjeg festivala, ispred ulaza u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić u Šibeniku, prošlog su tjedna Šibenčani čitali velikim i malim Šibenčanima.

Riječ je o programu kojeg je 2021., u sklopu kampanje Godina čitanja Ministarstva kulture i medija inicirala koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić.

Podsjećamo, programi poticanja čitanja provode se kao mjera Akcijskog plana provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, razvija kritičko mišljenje, a povezana je i sa sklonošću prema cjeloživotnom učenju te aktivnom sudjelovanju u društvenim i političkim događajima.

Tako već treću godinu zaredom taj program okuplja u Šibeniku zaljubljenike u knjigu i čitanje, a Međunarodni dječji festival se u još jednom izdanju pridružuje programima poticanja čitanja.

Na literarnim večerima čitalo se po izboru poznatih Šibenčana, ali i po izboru knjižničara i urednika programa - od legendarnih Mačka Đingiskana i Mikija Trasija – Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih književnica čiju smo 100. godišnjicu rođenja obilježili prošle godine, do autorskih slikovnica, priča o važnim hrvatskim ženama i onim ženama koje su mijenjale svijet, do priča o sportašima, ali i priča s vječno aktualnim temama prijateljstva i odrastanja. Bilo je poezije, duhovite i ozbiljne, ali i zagonetki koje pobuđuju veliki interes djece.

Pisane vijesti