Hrvatski povijesni muzej s istraženom i prezentiranom povijesti pristupanja Hrvatske Europskoj uniji gostuje na Europskome trgu

Četvrtom izložbom iz ciklusa HISMUS Parkour pod nazivom „Deset ljeta Europe - hrvatsko članstvo u Europskoj uniji“, uz potporu Ministarstva kulture i medija Hrvatski povijesni muzej obilježio je prvih deset godina Republike Hrvatske kao aktivne i zasad najmlađe članice Europske unije te ponudio pogled u ne tako daleku prošlost zahtjevnog i složenog hrvatskog puta kroz vrtlog europskih integracijskih procesa.

Izložbu je u društvu suradnika, ravnateljice Uprave za muzeje, arhive i knjižnice Anuškom Deranjom Crnokić i ravnateljicom Hrvatskog povijesnog muzeja Mateom Brstilo Rešetar, obišla ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, prisjećajući se i svojega višegodišnjeg rada na pregovorima pristupnog procesa.

Podsjećamo, Hrvatski povijesni muzej je zbog posljedica potresa zatvoren za posjetitelje, no provodeći aktivnosti obnove i dalje je prisutan u javnosti prezentirajući ključne događaje iz hrvatske povijesti, među ostalim i prvo desetljeće Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Autor izložbe i tekstova je Tomislav Čanković, kustos Hrvatskog povijesnog muzeja, a autorica vizualnog identiteta i grafičkog oblikovanja je Ana Filep, muzejska savjetnica.

Kako autori navode u katalogu izložbe: „Prekidom svih veza s bivšom Jugoslavijom i proglašenjem neovisnosti 1991. godine, bili su stvoreni uvjeti da se povijesna, geografska, društvena i kulturna pripadnost Hrvatske europskom prostoru materijalizira kroz službene, institucionalne veze s Europskom unijom. Prvi službeni koraci učinjeni su početkom novoga tisućljeća – krajem veljače 2003. godine Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravnim članstvom u Europskoj uniji, čime je započeo njezin dugotrajan, iscrpan, a gdjekad i trnovit put kroz pristupne pregovore, odnosno kroz postupak usklađivanja vlastitog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije. Na kraju tog puta, građani su se Hrvatske na referendumu u velikoj većini izjasnili za članstvo u Europskoj uniji, izrazivši tako nedvojbenu potporu sudjelovanju Hrvatske u procesu europskih integracija. Nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, Hrvatska je svoje članstvo napokon dočekala tog 1. srpnja 2013. godine. U međuvremenu, početkom ove godine, ušla je u Schengen i u europodručje, usvojivši euro kao službenu valutu te dodatno učvrstivši svoje veze s europskom zajednicom.“

Izložba se može razgledati do 7. srpnja 2023. na Europskom trgu u Zagrebu.
 

Pisane vijesti