Predstavljeno novo djelo iz Zbirke Biškupić – knjiga pjesama „Haiku iz bolnice“ akademika Luka Paljetka

16. lipnja 2023. godine - U povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana, knjiga pjesama Haiku iz bolnice akademika Luka Paljetka, jednog od najdarovitijih i najplodnijih hrvatskih književnika i prevoditelja predstavljena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Uz stihove Luka Paljetka, osobitu vrijednost ovoga izdanja čini i 16 grafičkih listova u tehnikama bakropisa i akvatinte umjetnika Mirana Šabića.

Na svečanom predstavljanju ovog bibliofilskog izdanja, prisutnima se obratila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uz zahvale i čestitke svima koji su pridonijeli da ovo vrijedno izdanje ugleda svjetlo dana. „Premda nadahnuće koje je bilo povod za novo slavlje Paljetkove pisane umjetnosti, sudeći po naslovu, nije bilo vedro, a poznavajući beskrajne razine duhovitosti našeg pjesnika, spremni smo i u pjesmama iz bolnice očekivati onu njegovu neiscrpnu volju i strast za životom i ljubavlju, koju nam u svakom svojem djelu otkriva,“ istaknula je ministrica dodavši da je veseli što je desetljetno prijateljstvo dugogodišnjeg ministra kulture Bože Biškupića i Luka Paljetka urodilo još jednim „drvetom“ u biblioteci Arbor Zbirke Biškupić.

Parafrazirajući Paljetkovu misao da „Postoji beskrajna žudnja naša za ljepotom“ kojom nam je sam objasnio što njega, ali i čovjeka općenito, potiče na svakodnevno djelovanje, ministrica je izrazila želju „da nam naš gospar Luko još dugo otvora oči pred ljepotom koja bi, bez njegovog pogleda i pera ostala nezamijećena“.
 
Uz ministricu, uvodnim govorom obratio se veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Iso Masato, a knjigu pjesama predstavili su dugogodišnji ministar kulture i muzeolog Božo Biškupić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu i pjesnik Drago Štambuk, prevoditelj iz japanskog veleposlanstva u Zagrebu Tomislav Mikuljan, književnica Sibila Petlevski i voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tamara Ilić Olujić.
 
Knjiga pjesama Haiku iz bolnice objavljena je u biblioteci Arbor Zbirke Biškupić, a pjesme koje je obuhvatila na japanski su jezik preveli Yutaro Nishida i Tomislav Mikuljan. Primjerci će se pohraniti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Japanskoj nacionalnoj knjižnici u Tokiju.

Pisane vijesti