Otvorena izložba Miracle Grecque Tomislava Buntaka u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: Galerija Klovićevi dvori

15. lipnja 2023. godine – Izložbu „Miracle Grecque“, kojom se publici sa svojim recentnim umjetničkim promišljanjima predstavlja umjetnik Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, otvorio je u Galeriji Klovićevi dvori izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak.

Uz čestitke svima uključenima u realizaciju izložbenog projekta, Poljičak je istaknuo da je stvaralaštvo Tomislava Buntaka prožeto specifičnim motivima biblijske ikonografije i posebnim unutarnjim razmatranjima i istraživanjima, čineći time njegov rad jedinstvenim i univerzalno prepoznatljivim.

„Svaki susret s radom Tomislava Buntaka ispunjava promatrača osjećajem produhovljenosti i nečeg iskonskog u svima nama, što izbija iz njegovih figura ali i prepoznatljive flore i faune i sve one  simbolike koju je moguće iščitati iz svakog njegovog rada“, dodao je Poljičak.

Središnji eksponat ove izložbe grafička je mapa Tomislava Buntaka MIRACLE GRECQUE objavljena u ožujku 2023. godine, čiji radovi spajaju rajski imaginarij sa stvarnim svijetom, a autor povlači paralelu s velikim turističkim kampanjama čija je primarna zadaća promovirati razna "rajska odmarališta", koja pozivaju ljude na opuštanje od svakodnevnice i na povezanost s prirodom. Bibliofilsko je to izdanje koje je objavljeno povodom pedesete obljetnice grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić (1972. – 2022.), a izložba je proširena i njegovim crtežima i slikama iz istoimene zbirke.

Uvodnim govorima obratili su se i stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Mirna Rudan Lisak, dugogodišnji ministar kulture i muzeolog Božo Biškupić i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

Izložba ostaje otvorena do 23. srpnja.
 

Pisane vijesti