Otvoren 10. festival hrvatskih bibliobusa i 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama

Foto: Hrvatsko knjižničarsko društvo i MKM

26. svibnja, 2023. Split - 10. festival hrvatskih bibliobusa i 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja“ održava se 26. i 27. svibnja 2023. godine u Splitu.

Programom se želi popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticanje razvoja postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju, uspostaviti međunarodna partnerstva i izmijeniti iskustva, predstaviti programe i aktivnosti koji su usmjereni na promicanje kulture čitanja, razvoj pred-čitalačkih vještina, medijsku pismenost i cjeloživotno učenje. Organizatori programa su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice, suorganizatori Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Društvo knjižničara u Splitu, a domaćin Gradska knjižnica Marka Marulića Split.

U svom obraćanju ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliki ponos jer je ostvaren povijesni iskorak za hrvatsku bibliobusnu službu. „Desetljećima se taj segment razvoja knjižnične djelatnosti fragmentarno poticao i pomagao bez sustavnog pristupa i jasnih prioriteta“, istaknula je ministrica te podsjetila kako je Ministarstvo u provedbi strategije poticanja čitanja istaknula investiranje u bibliobusnu službu kao važno ulaganje u samo srce razvoja kulture čitanja - ideju da kultura, a  posebno knjiga, bude dostupna baš svakom građaninu naše zemlje. Najavila je da će se temeljem desetogodišnjeg plana razvoja ustrojiti redovito ulaganje u pokretne knjižnice kako bi pokazali i posvjedočili koliko nam je taj segment razvoja knjižničarstva važan.

Ministrica je također najavila i skoro javno predstavljanje nacionalnog programa Rođeni za čitanje, kojeg provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja na redovitim sistematskim pregledima djece u  važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika,  što značajno utječe  na sveukupni djetetov razvoj.

Na stručnom dijelu programa, uz domaće stručnjake sudjeluju i ugledni međunarodni gosti i predavači iz Finske, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a posjetitelji će moći i razgledati desetak bibliobusa iz Hrvatske i inozemstva.

Podsjećamo, bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od 15% ( to jest 35 milijuna kuna - 4.645.298 eura), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ omogućena je nabava 12 vozila, bibliobus i bibliokombija, te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH.
 
Program Festivala dostupan je na:
https://www.hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/543/
https://shorturl.at/HMVX6

Pisane vijesti | Društvo i zajednica