Održana konferencija „Programi Unije 2021. – 2027. – Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike“

23. svibnja 2023. - Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Agencijom za mobilnost i programe EU, u hotelu Sheraton u Zagrebu, održali su zajedničku konferenciju pod nazivom „Programi Unije 2021. – 2027. – Mogućnosti financiranja i sinergija s programima Kohezijske politike.“

Konferenciju je otvorila ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Iva Novak, istaknuvši dosadašnje rezultate Programa Unije u Republici Hrvatskoj s više od 10 000 projekata u kojima su sudjelovali hrvatski partneri i gotovo 390 milijuna EUR-a iskorištenosti u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Ravnateljica Novak također je istaknula veliki potencijal Programa Unije u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine te naglasila važnost kvalitete i relevantnosti u pripremi projekata koji će se prijaviti za financiranje. Panel rasprava bila je posvećena sinergiji Programa Unije s programima Kohezijske politike i značaju pojedinih programa, dok su u drugome dijelu konferencije predstavnici nadležnih tijela, kroz prezentacije i predstavljanje primjera dobre prakse informirali sudionike o mogućnostima koje Programi Unije nude.

U ime Ministarstva kulture i medija na konferenciji su sudjelovale ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić i voditeljica Deska Kreativna Europa – Kultura Anera Stopfer, koja je predstavila program Deska.

Podsjećamo, Desk Kreativna Europa pruža informacije o programu Kreativna Europa, načinima korištenja sredstava i suradnjama koje se na europskoj razini nude u području kulture i audiovizualnog sektora. Potprogram Kultura i međusektorski potprogram na nacionalnoj razini koordinira Desk Kreativne Europe – ured Kultura ustrojen u okviru Službe za Kreativnu Europu Ministarstva kulture i medija, dok je potprogram MEDIA u nadležnosti Deska Kreativne Europe – ured MEDIA koji je uspostavljen pri Hrvatskom audiovizualnom centru. Uz predstavljanje samog programa, Desk Kreativna Europa je bio prisutan s informativnim pultom na kojem su tijekom cjelodnevnog trajanja konferenciji svi zainteresirani mogli saznati informacije o mogućnostima koje se nude kroz Program.

Sudeći po velikom odazivu sudionika, konferencija je još jednom posvjedočila izniman interes za korištenje programa Europske unije.

Pisane vijesti