Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska Sande Langerholz Miladinov

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno povodom odlaska hrvatske glumice i pjevačice Sande Langerholz Miladinov. 

„S velikom smo tugom primili vijest da nas je napustila gospođa Sanda Langerholz Miladinov, sjajna hrvatska glumica i pjevačica, dugogodišnja članica Kazališta Komedija u Zagrebu.

Cijeli svoj život, od najranije mladosti posvetila je glumačkom pozivu, a svojom glazbenom i glumačkom darovitošću, obilježila je zlatno doba hrvatskog mjuzikla, ostvarivši redom glavne uloge, za što je zaslužila najviša priznanja i kritike i publike. Starije generacije sjećat će se je kao sjajne Katarine u mjuziklu „Poljubi me, Kato“ ili Aldonze iz „Čovjeka iz Manche“, no bez obzira na zavidan broj uloga na pozornici Komedije, ostat će simbol jednog od najboljih hrvatskih mjuzikala „Jalta, Jalta“, Grgića i Kabilja u kojem je maestralno interpretirala Ninu Filipovnu i svojim markantnim glasom ovjekovječila antologijsku pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“.

Premda je sav raskoš njezinih talenata dolazio do izražaja u mjuziklima, Sanda Langerholz Miladinov jednakom se lakoćom i glumačkim umijećem kretala širokim rasponom najzahtjevnijih dramskih likova, od  Shakespeareove Gertrude do Anouilhove Antigone. Puna tri desetljeća ostala je vjerna svojoj matičnoj „Komediji“, no gostovala je i na pozornicama Zagrebačkog kazališta lutaka, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, Histriona i Teatra u gostima, a s jednakim je glumačkim histrionstvom pridonijela i hrvatskoj kinematografiji,  glumeći u mnogim filmovima kao što su "Ispod crte", "Zlatne godine", "Vlakom prema jugu", "Slučajna romanca" i drugi.

Neizmjerni pjevački i glumački talent Sande Langerholz Miladinov, zadužio je ne samo njezinu matičnu kazališnu kuću, zagrebačku glazbenu scenu, nego i cjelokupnu hrvatsku kulturu“.

 

Pisane vijesti