Nastavak suradnje i razmjena dobrih praksi iz područja kulturnih i kreativnih industrija Hrvatske i Italije

30. ožujka 2023. – Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl boravio je u službenom posjetu Rimu, gdje je održao radne sastanke s državnom tajnicom talijanskog Ministarstva kulture Luciom Borgonzoni te Giovannom Marinelli, predsjednicom Rome VideoGame Lab festivala pri studiju Cinecittà u Rimu, na temu razvoja audiovizualnih djelatnosti, industrije proizvodnje videoigara te kulturnih i kreativnih industrija.

Državni tajnici Partl i Borgonzoni razgovarali su o provedbi zakonodavnih okvira na nacionalnoj razini te u okviru Europske unije, u području audiovizualnih djelatnosti i industrije proizvodnje videoigara, kao i o intenzivnijoj suradnji u području kulturnih i kreativnih industrija. Državni tajnici izrazili su velik interes za nastavak intenzivne suradnje, a posebice u razmjeni iskustava i dobrih praksi. Državna tajnica Borgonzoni obećala je prenijeti talijanska iskustva u primjeni uspješnih poreznih modela koji se provode proteklih petnaest godina, od kojih se posebno zanimljivim pokazao talijanski model poreznih poticaja (tax credit) jer se njime tvrtkama u području audiovizualnih djelatnosti omogućava reinvestiranje dijela poreznih obveza u smislu daljnjih ulaganja. Razgovarali su također o budućoj bilateralnoj suradnji u okviru festivala u obje zemlje, posebno Pulskog filmskog festivala, koji ove godine obilježava 70. obljetnicu, te o budućoj suradnji sa sajmom MIA, koji se održava u Rimu.

Uz državne tajnike u radnom sastanku koji je organiziran na poziv državne tajnice Borgonzoni sudjelovali su njezini suradnici, diplomatski savjetnik Clemente Contestabile i savjetnik za posebne filmske projekte Roberto Stabile, te hrvatski veleposlanik u Republici Italiji Jasen Mesić, predstavnice Ministarstva kulture i medija, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Marcich.

Državnog tajnika Krešimira Partla i suradnike ugostila je i predsjednica Rome VideoGame Lab festivala Giovanna Marinelli te izvijestila o 6. izdanju Festivala koji će se održati krajem siječnja 2024. godine. Program tog festivala prvi je i jedini u Europi posvećen tzv. primijenjenim videoigrama, čija namjena nije samo zabava već sadržajno uključuje obrazovnu, društvenu i kulturnu komponentu te primjenu u drugim povezanim industrijama, kao što je turizam, i institucijama, kao što su, primjerice, muzeji. Posebno je pritom zanimljiv segment festivala pod nazivom „B2B“ koji obuhvaća susrete talijanskih proizvođača videoigara s potencijalnim naručiteljima iz privatnog i javnog sektora.

Državni tajnik Partl i suradnici tom su prilikom predstavili model potpore za razvoj i proizvodnju videoigara u okviru Hrvatskog audiovizualnog centra te izdvojili suradnju sektora videoigara s ostatkom audiovizualne industrije kao i važnost kreiranja videoigara kulturno-umjetničke vrijednosti. Na obostrano zadovoljstvo dogovoren je nastavak suradnje, daljnja razmjena iskustava kao i poticanje sudjelovanja na sličnim događanjima u obje zemlje.



Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi