Položen kamen spoticanja za hrvatskog atletičara Borisa Hanžekovića

Foto:HINA

28. ožujka 2023. –  U mjesecu kada je Republika Hrvatska preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) u Zagrebu je postavljen 42. Stolperstein (kamen spoticanja), čime se nastavlja inicijativa promicanja tolerancije i razvoja kulture sjećanja na žrtve Holokausta.

Na Trgu Republike Hrvatske, ispred Pravnog fakulteta, položen je kamen spoticanja u sjećanje na hrvatskog atletičara Borisa Hanžekovića, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata odveden u koncentracijski logor Jasenovac, gdje je i ubijen 1945. godine. U spomen na tog uspješnog trkača i atletičara u Zagrebu se od 1951. godine redovito održava i Međunarodno atletsko natjecanje „Hanžekovićev memorijal“.
 
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak u svom je obraćanju poručio kako se hrvatska Vlada jasno i nedvosmisleno opredijelila za promicanje tolerancije i razvoja kulture sjećanja na žrtve Holokausta. Podsjetio je kako je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo važnost projekta kao doprinosa sustavnoj i strukturiranoj edukaciji o Holokaustu te logistički i financijski podržalo inicijativu postavljanja kamena spoticanja u Hrvatskoj.
 
„Velika snaga i širok doseg projekta postavljanja kamena spoticanja kriju se upravo u njegovoj jednostavnosti i intimnosti. Pločice sjećanja postavljaju se u znak sjećanja na pojedinačne stvarne osobe stradale u Holokaustu, na ljude s imenom i prezimenom, s prepoznatljivim licem i jedinstvenom osobnošću“, istaknuo je Poljičak i dodao kako se suosjećanjem prema svakoj pojedinačnoj žrtvi možemo suprotstaviti stravičnoj dehumanizaciji zločina i zla na kojemu je počivala nacistička ideologija smrti.
 
Okupljenima su se među ostalima obratili i veleposlanik Republike Francuske Gaël Veyssière, veleposlanik Savezne Republike Njemačke Christian Hellbach, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust Nataša Popović te predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA iz Splita Ranko Britvić.
 
Zagreb se postavljanjem kamena spoticanja pridružio ostalim gradovima svijeta i Europe u kreiranju najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu pa je tako do danas Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust na širem području Zagreba postavio 42 kamena u znak sjećanja na židovske i romske žrtve.

https://stolperstein.hr

Pisane vijesti | Društvo i zajednica