I ove godine 35 000 mladih ima priliku istražiti Europu uz inicijativu DiscoverEU

15. ožujka 2023. – Europska komisija objavila je proljetni poziv inicijative DiscoverEU u okviru kojeg će 35 000 mladih dobiti besplatnu željezničku propusnicu kako bi putujući upoznali Europu, njezinu kulturnu baštinu i raznolikost, povezali se s drugim mladim osobama i otkrili svoj europski identitet. Prijave će se zaprimati do 29. ožujka, a putovanje mora biti realizirano između 15. lipnja 2023. i 30. rujna 2024. godine.
 
Kandidati zainteresirani za osvajanje propusnica trebaju se prijaviti na Europski portal za mlade i ispuniti kratki kviz. Onim kandidatima čiji rezultati budu ocijenjeni kao uspješni, a koji su rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., omogućit će se putovanje Europom najviše 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Odabir se provodi prema državljanstvu i/ili zemlji boravišta, u skladu s brojem putnih propusnica dodijeljenih svakoj zemlji. Kvote po zemljama bit će objavljene zajedno s rezultatima odabira. Prijaviti se mogu kandidati iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+, kao što su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.
 
Sudionici će ove godine moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa, koja je uvedena u siječnju 2023., ali i iskoristiti prednosti brojnih inicijativa pokrenutih tijekom 2022., kao što su „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.“ i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Također, sudionici će moći posjetiti europske prijestolnice kulture, lokacije s oznakom Nagrade za pristupačnost grada, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje Oznake europske baštine. Za vrijeme putovanja sudionicima će biti dostupna kartica za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete.  

S obzirom na to da je 2023. 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐬𝐤𝐚 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐮𝐬𝐚𝐯𝐫𝐬̌𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐢 𝐯𝐣𝐞𝐬̌𝐭𝐢𝐧𝐚, diljem Europe održava se mnoštvo događanja u okviru kojih se promiču mogućnosti mladih za odlazak u inozemstvo na školovanje, volontiranje, učenje i razvijanje vještina, što njihovo putovanje može učiniti još zanimljivijim.
 
Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Službeno je integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027. Dosad je izdano ukupno 212 700 putnih propusnica. Prema posljednjim rezultatima ankete provedene nakon putovanja 72 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Više od dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji te im je putovanje pomoglo da se osamostale. Zahvaljujući iskustvu sudjelovanja u inicijativi, upoznali su druge kulture i europsku povijest te dobili priliku poboljšati poznavanje stranih jezika.
 
Sudionike inicijative poziva se da postanu ambasadori #DiscoverEU i šire glas o njoj. Također ih se potiče da se putem službene Facebook grupe #DiscoverEU Official obrate kolegama kako bi podijelili iskustva i razmijenili savjete, posebno o tome kako putovati digitalno i održivo.
 
Više informacija
DiscoverEU
Europski portal za mlade



Pisane vijesti