Predstavljen koncept jubilarnog 70. izdanja Pulskog filmskog festivala

6. ožujka 2023. – Festivalsko vijeće Pulskog filmskog festivala prihvatilo je program novog umjetničkog ravnatelja Danijela Peka, koji će taj najdugovječniji hrvatski filmski festival voditi sljedeće četiri godine. U svom jubilarnom 70. izdanju festival će biti posvećen odnosu filma i publike, a uz igrani film otvorit će se i animiranom i dokumentarnom filmu te tako postati središnje mjesto susreta šire hrvatske filmske zajednice.

Govoreći o ovogodišnjem programu na predstavljanju koncepta 70. festivalskog izdanja u pulskom Kinu Valli, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl istaknuo je kako upravo takav ambiciozan program treba biti u jubilarnom izdanju. „Pulu smatramo gradom filma te je ova obljetnica dobra prilika da to još jednom dokažemo“, dodao je državni tajnik Partl te napomenuo kako se ovom slavlju pridružuje Hrvatski audiovizualni centar obilježavanjem 15 godina svog djelovanja.

„Na 70. izdanju Festivala želimo zahvaliti publici na desetljećima vjernosti i prikazati im najbolje od naše filmske produkcije, a u Puli napraviti godišnje mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice“, istaknuo je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek dodavši kako je naglasak i dalje na igranom filmu, koji će činiti glavninu programa. Najavio je kako festival otvara vrata iznimnim ostvarenjima u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu, što je već uobičajena praksa na svjetskim festivalima.

„Pula je mjesto iz kojeg odajemo priznanje svima koji stvaraju filmove, autorima i izvođačima i profesionalcima u raznim zanimanjima“, poručio je ravnatelj Pek te najavio otvorenje poziva za prijavu filmova na 70. Pulski filmski festival za 21. ožujka. Istaknuo je kako će se glavni program sastojati od dvije sekcije – Hrvatskog filma i Hrvatskih manjinskih koprodukcija – te da će filmovi konkurirati za ukupno 20 Zlatnih Arena, 16 za hrvatski film i 4 za manjinske koprodukcije.

„Pulski filmski festival odraz je aktualnog stanja na filmskoj i kinoprikazivačkoj sceni“, utvrdio je izbornik filmskih programa Pulskog filmskog festivala Mario Kozina. Dodao je kako u posljednje vrijeme svjedočimo pojavi novih autorskih glasova u hrvatskom filmu koji imaju svjež pristup poznatim temama i žanrovima te da se zbog porasta kvalitete i snažnih iskoraka koje su potvrdili međunarodni uspjesi domaćeg filma očekuje rekordan broj prijava.

Ravnateljica Javne ustanove Pula film festival Tanja Miličić najavila je niz aktivnosti kojima će se obilježiti festivalski jubilej. „Krajem ožujka u Kinu Valli tijekom 'Pulice u kaputu', 8. revije filmova za djecu, najmlađima će se prikazati nekoliko primjerenih filmova iz bogate festivalske povijesti, a program će pratiti izložba“, rekla je ravnateljica Miličić te istaknula kako je to tek početak bogatog izložbenog programa kojim će se na lokacijama na otvorenom predstavljati plakati, fotografije filmskih zvijezda, filmovi i atmosfera nekadašnje i današnje Pule u festivalsko vrijeme. Najavila je kako će se u suradnji s Kino mrežom u festivalska događanja uključiti i neovisna kina diljem Hrvatske koja će prikazati neke od najboljih festivalskih naslova iz programa, a sam filmski program nastavlja se u Kinu Valli. Programom Festival u kvartu tijekom lipnja na 12 lokacija diljem Pule prikazivat će se najbolji obiteljski i dječji filmovi iz povijesti Festivala. Namjera je program Circolo Classic posvetiti visokoj obljetnici odabirom filmskih klasika. Uz to objavit će se i monografija Film pod zvijezdama s više od 400 stranica povijesti Festivala, koja je ostvarena u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, koji skrbi o festivalskoj arhivi. Kino Valli će uz Arenu te Istarsko narodno kazalište biti jedna od središnjih lokacija festivala, dok će Dom hrvatskih branitelja postati festivalski centar.
 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica