Potpredsjednik Vlade, ministar Bačić i ministrica Obuljen Koržinek obišli gradilišta gornjogradskih kulturnih ustanova

Foto: HINA i MKM

24. veljače 2023. – Nakon sudjelovanja na Koordinacijskom sastanku provedbenih tijela Fonda solidarnosti Europske unije potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima su obišli gradilišta gornjogradskih kulturnih ustanova na kojima su u tijeku radovi konstrukcijske obnove i sanacije.

Putem Ministarstva kulture i medija u Gradu Zagrebu financira se i realizira 125 projekata u vrijednosti od 440.483.991,29 eura, od čega je 15 manjih projekata već završeno. Na Gornjem gradu Ministarstvo kulture i medija financira ukupno dvadesetak projekata u vrijednosti od 61.375.026,35 eura. Riječ je o obnovi crkava svetog Marka i svete Katarine, zatim gornjogradskih palača kao što su palače Bobočaj-Gvozdanović (Visoka 8) i Pongratz (Visoka 22), zatim palače Drašković Državnog arhiva u Zagrebu (Opatička 29) te ona s „Ilirskom dvoranom“ Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU (Opatička 18). Nadalje, tu su i palača Bogoštovlja i nastave Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10), palača Škrlec-Balbi Staroslavenskog instituta (Demetrova 11), palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch i palača Hidrometeorološkog zavoda, koje će zajedno činiti kompleks Hrvatskog povijesnog muzeja, zatim palača Amadeo Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (Demetrova 1) i kuća Lovrenčić Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti (Demetrova 18/Basaričekova 13). Izrađuje se također projektna dokumentacija te provode mjere zaštite Isusovačkog samostana Galerije „Klovićevi dvori“ (Jezuitski trg 4) te njezine čuvaonice, a jednako tako i zgrade i muzejske građe Atelijera Meštrović (Mletačka ulica 8). Putem Ministarstva kulture i medija financira se i realizira projekt izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Hrvatskog sabora, Banskih dvora i Stare gradske vijećnice, a za dvije škole koje se obnavljaju na Gornjem gradu nadležan je Grad Zagreb.

Ministri su danas obišli gradilišta Državnog arhiva u Zagrebu u Opatičkoj 29, novu lokaciju Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Demetrovoj 18, Atelijer Meštrović u Mletačkoj 8 te dvije lokacije Hrvatskog povijesnog muzeja, one u Palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9 i novu, u bivšoj zgradi Hidrometeorološkog zavoda u parku Grič. Susreli su se s predstavnicima projektanta i izvođača radova, ravnateljem Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisom Mostarčićem, pročelnicom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Lanom Križaj te ravnateljem Državnog arhiva u Zagrebu Darkom Rubčićem, ravnateljicom Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Natašom Jovičić i ravnateljicom Hrvatskog povijesnog muzeja Mateom Rešetar Brstilo.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo dinamikom radova te nadu da ćemo do 30. lipnja sve te projekte i realizirati. „Riječ je o zaista zahtjevnim projektima obnove kulturne baštine gdje se stalno pronalaze nova otkrića, kako novi oslici, tako i neki novi strukturni problemi“, istaknula je ministrica nakon obilaska dijela gradilišta na zagrebačkom Gornjem gradu. Ministrica je podsjetila kako novom lokacijom Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i novom zgradom Hrvatskog povijesnog muzeja rješavamo tridesetogodišnji problem pronalaska odgovarajućih prostora za te ustanove.

„Vjerujem da ste se uz nas u ovom obilasku uvjerili koliko su velika oštećenja i kako su to doista složeni i zahtjevni radovi obnove, rokovi su kratki, a očekivanja su ogromna“, istaknuo je ministar Branko Bačić zahvalivši na velikom angažmanu konzervatorima, projektantima, izvođačima radova, nadzoru te svim drugim uključenim stručnjacima. „Uvjeren sam da će ovi projekti biti realizirani, no 30. lipnja nije kraj, to je samo jedna prolazna etapa nakon koje slijedi nastavak cjelovite obnove i drugi radovi“, rekao je ministar Bačić, a govoreći o problemu pronalaska radne snage istaknuo je kako se i taj izazov rješava u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom unutarnjih poslova. Ministar je također podsjetio da koliko su štete i zla potresi nanijeli Hrvatskoj, jednako je tako putem Fonda solidarnosti EU pokrenuta obnova vrijednih i zahtjevnih projekata kao što su kulturne ustanove, koje se inače ne bi mogle obnavljati.

Državni arhiv u Zagrebu kao korisnik sredstava Fonda solidarnosti EU ugovorio je izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite Palače Drašković u iznosu od 7.669.388,71 eura. Muzej hrvatske naivne umjetnosti ugovorio je izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite kuće Lovrenčić, a Hrvatski povijesni muzej izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite za Palaču Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u iznosu od 4.513.648,35 eura i za bivšu zgradu Hidrometeorološkog zavoda.

Navedene zaštitne mjere odnose se na razgradnju i uklanjanje dimnjaka, vijenaca i drugih oštećenih dijelova u potresu i sanaciju oštećenog krovišta radi sprječavanja urušavanja na okolne građevine i javni prostor ispred zgrada. Nadalje, riječ je i o izradi elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije, provedbi potrebnih istraživanja i izradi elaborata nužnih za izradu projekata konstrukcijske obnove, snimanje potpornih zidova te o izradi idejnih projekata za obnovu konstrukcija i cjelovitu obnovu građevina. Bilo je također potrebno urediti čuvaonice (osposobiti prostore na zamjenskoj lokaciji), evakuirati, premjestiti i privremeno pohraniti arhivsku, knjižničnu i muzejsku građu pojedinih ustanova te umjetnine, inventar i opremu javnih i sakralnih građevina.



Pisane vijesti