Otvoren 40. Zagreb salon – međunarodna izložba fotografija

Foto: Dubravko Mahović 

19. prosinca 2022. – U organizaciji Fotokluba Zagreb u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je uz dodjelu nagrada najboljima, otvorena izložba nagrađenih radova u okviru 40. izdanja međunarodne izložbe fotografija – Zagreb salona, manifestacije duge tradicije koja se od 1910. godine održava u službi promidžbe i širenja fotografske kulture, tehnike i umjetnosti.

Fotoklub Zagreb jedan od najstarijih svjetskih klubova koji je od svog osnutka 1892. godine do današnjih dana utjecao na niz generacija hrvatskih fotografa, kako onih koji su proistekli iz samog kluba tako i na druge fotografe s područja cijele Hrvatske te je dao svoj veliki doprinos hrvatskoj umjetničkoj fotografiji.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković otvorila je izložbu naglasivši kako se Zagreb salon razvio u respektabilnu međunarodnu izložbu umjetničke fotografije koja daje izniman doprinos valorizaciji i kontekstualizaciji fotografije u korpusu hrvatske, ali i međunarodne fotografske scene.

Uz čestitke na organizaciji još jednog uspješnog izložbenog izdanja, kao i 130. obljetnici djelovanja, ravnateljica Tudor Perković istaknula je kako se Fotoklub Zagreb profilirao u jednu od vodećih fotografskih udruga na području Republike Hrvatske koja doprinosi očuvanju i razvoju fotografske umjetnosti u Hrvatskoj.
 
Okupljenima su se među ostalima obratili predsjednik Fotokluba Zagreb Hrvoje Mahović te predsjednik žirija 40. Zagreb salona Nenad Martić. Na natječaj za 40. izdanje Zagreb salona pristiglo je više od 5800 fotografskih radova autora iz četrdeset država svijeta, dok je na izložbi predstavljeno 120 nagrađenih fotografija. Stručni žiri je kao najuspješnijeg autora novog izdanja Salona proglasio Zoltana Bisaka iz Srbije te Dariju Nonveiller Šesto kao najuspješniju hrvatsku autoricu.  Izložba se može posjetiti do 10. siječnja 2023. godine.

www.zagreb-salon-photo.com
 

Pisane vijesti