Budućnost kreativnosti u fokusu jubilarnog 10. izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK

© Samir Cerić Kovačević

23. studenog 2022. – U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvoreno je jubilarno deseto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije, koja će i ove godine u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja stručne službe ZAMP i Hrvatskog društva za autorsko pravo tijekom dvodnevne konferencije privući brojne sudionike na niz zanimljivih panel-diskusija i prezentacija na temu budućnosti kreativnih industrija.

Podsjećajući na niz potpora, mjera i propisa koje je Ministarstvo kulture i medija donijelo kako bi pomoglo kulturnoj i kreativnoj industriji, izaslanik ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Krešimir Partl među ostalim je istaknuo povećanje postotka hrvatske glazbe koju radijski nakladnici moraju puštati u ukupnom vremenu emitiranja. Pored toga, podsjetio je i kako smo se također u Zakonu o elektroničkim medijima uspjeli izboriti da streaming-platforme 4 % prihoda moraju ulagati u hrvatski kreativni sektor.

Odredivši posljednjih dvadesetak godina kao razdoblje ubrzanog tehnološkog napretka koje je radikalno promijenilo status i dostupnost audiovizualne industrije, državni tajnik Partl naglasio je kako će Ministarstvo kulture i medija i dalje štititi status kreativaca i autorska prava i odgovarati na sve suvremene izazove. „Prije dvadesetak godina kada ste željeli slušati glazbu, morali ste kupiti CD koji je koštao stotinjak kuna, a danas se za pet ili deset eura možete pretplatiti na katalog u kojem ćete slušati na tisuće pjesama“, rekao je Partl istaknuvši da se Zakonom o autorskim pravima nastojalo izboriti pravičnu naknadu za autore kako bi mogli i dalje stvarati i živjeti od svoje kreativnosti.

Uspoređujući davnu reklamu s informatičkog časopisa „Moj mikro“, na kojoj je pisalo „Prilagodi se“ ispod slike dinosaura i pčele koji su nastali negdje u isto vrijeme, državni tajnik Partl zaključio je da ako se netko može prilagoditi i preživjeti, onda je to sigurno kreativna industrija.

Uz državnog tajnika Partla pozdravnim su se govorima obratili predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk i ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ljiljana Kuterovac, a direktor Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a Frane Šesnić održao je prezentaciju na temu „Kamo ide streaming?“. 
 
U fokusu prvog dana konferencije glazbeni je streaming kao dominantni kanal današnjice te izvor prihoda kreativaca u budućnosti, dok će drugi dan obilježiti teme u području intelektualnog vlasništva i autorskog prava, s posebnim naglaskom na aktualnom pitanju tzv. copyright buyouta, odnosno jednokratnog otkupa autorskih prava.
 
MAKK konferencija okuplja kulturni i kreativni sektor na godišnjoj razini s ciljem predstavljanja aktualnosti u području kulturnih i kreativnih industrija, kreativnog stvaralaštva i inovativnih praksi istaknutih kreativaca iz Hrvatske i inozemstva, podizanja svijesti o važnosti autorstva i ekonomskog potencijala kreativnih proizvoda kao i stručnog praćenja pravnih praksi vezanih uz intelektualno vlasništvo nastalo na autorskom pravu i srodnim pravima.
 


Pisane vijesti