Dodijeljene 30. jubilarne Nagrade hrvatskog glumišta

Foto: HINA i MKM

24. studenog 2022. – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu Hrvatsko društvo dramskih umjetnika trideseti je put dodijelilo Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja opere, dramske i plesne umjetnosti te radijske i televizijske umjetnosti.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame dramskoj umjetnici Vlasti Knezović uručila je izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a nagradu za životno djelo iz područja baleta primabalerini Maji Bezjak uručila je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika voditeljica Odjela za izvedbene umjetnosti i kulturne manifestacije Vera Šimić Jajčinović.
 
Kao najbolja drama u cjelini nagrađena je „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. „Lastavica“ Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, najbolja je operna predstava u cjelini, dok su Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile predstave „Sad sam Matthaus“, u koreografiji Matije Ferlina u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta, te predstava „SOL“, u koreografiji Sivije Marchig i u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.
 
Nagrade hrvatskog glumišta tradicionalno se dodjeljuju 24. studenog, na dan kada je sa scene Zemaljskog kazališta – današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – 1860. godine prvi put odigrana kazališna predstava na hrvatskom jeziku. Nagradu su do sada primili brojni velikani hrvatske umjetnosti čije je djelovanje ostavilo dubok trag na hrvatskoj kulturnoj sceni. 
 Pisane vijesti | Društvo i zajednica