Najavljena uspostava protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje

Foto: HINA

22. studenog 2022. – Na okruglom stolu o sigurnosti novinara u Zagrebu koji se održao u organizaciji Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Europske federacije novinara (EFJ) istaknuto je kako je sigurnost novinara temelj novinarstva kao javnog dobra, a Hrvatska čini veliki iskorak uspostavom protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje.

Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila govoreći o važnosti suradnje novinarskih organizacija i nadležnih institucija u zaštiti sigurnosti novinara, istaknula je kako je Ministarstvo u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova i novinarskim strukovnim organizacijama – HND-om i SNH te je pripremljen prijedlog protokola – sporazuma o suradnji kojim bi se novinarima pružala online platforma i stalna komunikacija prema MUP-u gdje bi mogli prijavljivati prijetnje. Dodala je da su u pripremi i dva protokola za obavljanje novinarske djelatnosti, koji su vezani uz zaštitu njihove sigurnosti u izvještavanju s javnih okupljanja kao i žurno prijavljivanje kaznenih djela, čime je Hrvatska iskoračila velikim korakom, s obzirom na to da takvih protokola nema u većini zemalja EU.
 
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je kako je sigurnost novinara tema od općeg javnog interesa te podsjetio kako su u posljednjih godinu dana HND i SNH obavili niz razgovora s nadležnim ministarstvima uključivši i MUP, te najavio skorašnje predstavljanje rezultata. Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever istaknula je kako je unapređenje sigurnosti novinara na nacionalnoj razini zajednički cilj ostvariv u suradnji s nadležnim institucijama, kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa.
 
U raspravi su sudjelovali načelnica Sektora za propise kaznenog prava u Ministarstvu pravosuđa Ana Kordej, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i Dario Vrtarić, predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, glavni urednici Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, Goran Ogurlić i Sandra Lapenda Lemo, glavni urednik 24sata Ivan Buča,  glavni urednik Faktografa.hr Petar Vidov te novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Pisane vijesti