Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska glumca, koreografa i pedagoga Mladena Vasaryja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska jednog od naših najboljih glumaca, koreografa i pedagoga Mladena Vasaryja.

„Od prvih dana svoje glumačke karijere kada je kao dijete ostvario nezaboravnu ulogu Pere Kvržice u antologijskoj ekranizaciji romana Mate Lovraka, Vasary je čitav svoj život posvetio kreiranju osebujnih likova i zapaženih uloga na kazališnim daskama, ali i na filmu, televiziji i radiju. Gotovo da i nema zagrebačkog teatra s kojim nije surađivao, od Teatra &TD, Knappa, Dramskog kazališta "Gavella", Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, sve do različitih produkcija u engleskim, njemačkim i francuskim kazalištima. Osobito živopisne uloge ostvario je u ambijentalnom teatru naših ljetnih festivala, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Osobita mi je čast bila ovog ljeta svjedočiti njegovom nespornom talentu, gledati jednu od njegovih posljednjih izvedbi u „Kralju Learu“ Teatra Ulysses, gdje je kultnu ulogu Lude odigrao svom snagom glumačke strasti, prkoseći teškoj bolesti.
 
Osim što je bio neumoran glumac i kreativac, Mladen Vasary upijao je znanje od najboljih scenskih bardova, od školovanja kod slavnog francuskog glumca i umjetnika pokreta Jacquesa Lecoqa u Parizu do istraživanja i usavršavanja s brojnim svjetskim redateljima, pedagozima, glumcima i koreografima. Svoje je stečeno znanje i iskustvo nesebično i neumorno prenosio mlađim generacijama, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj, kao profesor glume na katedri scenskog pokreta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i suradnik studija Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
 
Kazališnoj publici ostat će zapamćen po nezaboravnom otjelovljenju likova Shakespearea, Molièrea i Aristofana, Krleže, Cervantesa, Stopparda i drugih, svojim kolegama glumcima i redateljima kao odan suradnik i prijatelj, a svojim studentima kao posvećen predavač i sjajan pedagog.“
 


Pisane vijesti