Izložba o najvrjednijim djelima hrvatske pisane baštine u nastavi hrvatskoga jezika

Foto: Hina

2. studenog 2022. – U povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pripremila je izložbu „Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća“.

Uz čestitke organizatorima i autorima izložbe izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak izrazio je uvjerenje da će predstavljajući vrijedna djela hrvatske pisane baštine, razvoja hrvatskog jezikoslovlja, književnosti i kulture, izložba zainteresirati učenike, pedagoge kao i širu javnost te doprinijeti razvoju svijesti o vlastitom identitetu.
 
„Nadam se da će izložba potaknuti pronalaženje novih didaktičkih pristupa razumijevanju i pobuđivanju interesa za starija razdoblja bogate i vrelima prepune hrvatske književnosti te ih tako približiti mladom čitateljstvu osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, generacijama digitalnog doba u kojemu živimo“, istaknuo je državni tajnik Poljičak te poručio kako će Ministarstvo kulture i medija uvijek pružati podršku tako vrijednim izložbama koje doprinose očuvanju nacionalnog identiteta i oživljavanju tradicije.
 
Na izložbi koja će u predvorju knjižnice ostati otvorena do 12. studenog, predstavljena su djela iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, koja su dio nastavnih programa hrvatskoga jezika i povijesti. Na 17 izložbenih panoa publika može kronološki istraživati djela kroz književnopovijesna razdoblja od srednjega vijeka do 19. stoljeća, dok je zaseban dio izložbe posvećen povijesti hrvatskoga jezikoslovlja. 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica