Književna nagrada „Ksaver Šandor Gjalski“ Ludwigu Baueru za roman „Dvostruki život Eve Braun“

Foto: © Dragutin Škreblin

29. listopada 2022. - Dodjelom nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“ za najbolje prozno književno djelo višestruko nagrađivanom hrvatskom književniku Ludwigu Baueru za roman „Dvostruki život Eve Braun“ zatvoreni su Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Uz čestitke ovogodišnjem dobitniku na svečanoj dodjeli u Dvorcu Gjalski u Gredicama izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako je nagrađeni roman pravi poklon čitateljima. Čestitao je i učenicima osnovnih i srednjih škola dobitnicima Malih nagrada Gjalski uz nadu da će nastaviti svoj književni put te da ćemo i njihova imena još susretati.
 
„Dani Ksavera Šandora Gjalskog odavno su prepoznati kao iznimno vrijedna i raznovrsna kulturno-umjetnička manifestacija koja veliča književnost podsjećajući na život i djelo velikana hrvatske književnosti, jednog od najvećih pisaca hrvatske proze koji je i danas, nakon što je od njegove smrti prošlo više od stoljeća i pol, jednako cijenjen i čitan“, zaključio je državni tajnik Poljičak uz zahvalu organizatorima na još jednom uspješnom izdanju. 
 
Književnu nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“ kao i nagrade za literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola, koje su ustanovljene kao poticaj proznom stvaralaštvu djece i mladih, dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zabok, tradicionalno uz manifestaciju „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, koja se održava u Zaboku uoči rođendana tog hrvatskog književnika. Publika je tako i ove godine imala priliku sudjelovati u raznovrsnom programu, posjetiti izložbe, koncerte, kazališne predstave, promocije knjiga, književne susrete, tribine i radionice.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica