Otvoren stručni skup „Mirogoj: izazovi očuvanja baštine“ – jednog od 7 najugroženijih spomenika Europe Nostre

27. listopada 2022. – U Hrvatskom državnom arhivu okupili su se stručnjaci konzervatori, povjesničari umjetnosti, povjesničari, arhitekti i građevinari  te predstavnici kulturnih institucija i Grada Zagreba kako bi promišljali izazove u očuvanju kulturne baštine te obnovi hrvatskog panteona –  kulturnopovijesne cjeline groblja Mirogoj.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je stručni skup ističući kako se unutar vrijednog fonda graditeljske baštine grada Zagreba kompleks povijesnog groblja Mirogoj izdvaja isključivo u superlativima, ponajprije kao naše površinom i obuhvatom najveće povijesno multikonfesionalno groblje koje je još uvijek iznimno aktivno u smislu svakodnevnog korištenja. Govoreći o oštećenjima koja su razorni potresi tijekom 2020. godine nanijeli Mirogoju kao i brojnim kulturnim dobrima na području grada Zagreba te Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, a neka i razorili na području Sisačko-moslavačke županije, ministrica je podsjetila kako je Ministarstvo kulture i medija donijelo niz odluka i naputaka vezanih uz postupanje s kulturnim dobrima u poslijepotresnim okolnostima te u kontekstu pandemije Covida-19.
 
„Naša konzervatorska služba neposredno je i hitno organizirana za provođenje svih potrebnih postupaka i mjera zaštite na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima, a i danas je važan te aktivan sudionik procesa obnove kulturnih dobara sredstvima osiguranim putem Fonda solidarnosti Europske unije. Upravo ta dimenzija pomoći i podrške međunarodne zajednice jedan je od ključnih povoda našeg današnjeg susreta i rada na programu ovog stručnog skupa“, rekla je ministrica te dodala kako je upravo zahvaljujući njihovom angažmanu povijesna cjelina groblja Mirogoj uvrštena na popis sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta prošle godine u okviru programa 7 Most Endangered, koji provodi Europa Nostra uz podršku Instituta Europske investicijske banke.
 
Uz želje za uspješnim radom na skupu, ministrica je zahvalila projektnom timu na organizaciji  stručnog skupa i provedbi svih aktivnosti u okviru programa 7 Most Endangered, koje su konkretan doprinos i podrška praktičnom radu ustanova nadležnih za očuvanje i svakodnevno upravljanje grobljem Mirogoj, kao i parterima – Hrvatskom institutu za povijest, Institutu za povijest umjetnosti, Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te podružnici Zagrebačkog holdinga – Gradska groblja, na njihovom dosadašnjem angažmanu i otvorenom dijalogu. „Ove aktivnosti tek su početak dugoročne suradnje usmjerene na očuvanje povijesnog groblja Mirogoj i njegovih vrijednosti za buduće generacije Zagrepčana, kao i na uspješnu obnovu nakon potresa te u konačnici njegovu perspektivu turističko-baštinskog lokaliteta“, zaključila je ministrica.
 
Okupljenima se uvodnim riječima obratila i pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Lana Križaj te videopozivom potpredsjednik Europe Nostre John Sell.

Stručni skup pratili su brojni zainteresirani studenti i druga javnost, a možete ga pogledati naknadno na kanalu YouTube Instituta za povijest umjetnosti.
 

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja