„Spriječimo požare, spasimo živote, sačuvajmo baštinu“ – međunarodna konferencija u Trogiru okupila domaće i svjetske autoritete zaštite kulturne baštine od požara

Foto: Grad Trogir

17. listopada 2022. – U trogirskoj Gradskoj vijećnici i putem Zooma danas je počeo dvodnevni međunarodni simpozij koji je na inicijativu Konzervatorskog odjela u Trogiru organiziralo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s ICCROM-om - Međunarodnim centrom za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uprava za zaštitu kulturne baštine našeg Ministarstva među rijetkima je u Europi koja upravljanje rizicima integrira u sustav zaštite spomenika i ulaže napore u jačanje međuresorne suradnje svih dionika procesa smanjivanja rizika na kulturnoj baštini. Ovaj skup koji je u Trogiru i putem Zooma okupio oko pet stotina sudionika na temu smanjivanja rizika od požara pod nazivom „Spriječimo požare, spasimo živote, sačuvajmo baštinu“ zaključno je događanje u okviru uspješno provedene prve faze projekta „Smanjivanje rizika od požara u povijesnom gradu Trogiru“, koji zajednički provode Konzervatorski odjel u Trogiru Ministarstva kulture i medija i Javna vatrogasna postrojba Grada Trogira. Iz tog je projekta proizišla nacionalna inicijativa za ublažavanje rizika od požara na kulturnoj baštini koja je ujedinila kulturu, vatrogastvo i sektor civilne zaštite sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja sustava upravljanja rizicima i jačanja otpornosti.

Zahvaljujući svim predavačima koji dolaze iz cijelog svijeta, a čija će izlaganja dati poticaj u daljnjem djelovanju unutar preventive i u procesu obnove, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posebno je čestitala ICCROM-u, Gradu Trogiru i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, koji su se u kratkom vremenu zajedno s našim Konzervatorskim odjelom u Trogiru angažirali u realizaciji ovog simpozija.

Ministrica je podsjetila na konferenciju „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, koju je, upravo zbog toga što o klimatskim promjenama kao država na Mediteranu posebno vodimo računa, Ministarstvo prije dvije godine organiziralo u Dubrovniku povodom predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom. „Tada nismo mogli predvidjeti ni razorne potrese u kontinentalnom dijelu Hrvatske“, upozorila je ministrica ističući kako nas sve te opasnosti ujedinjuju u naporu prema osnaživanju mehanizama upravljanja rizicima u području kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

„Solidarnost koju je Europska unija iskazala Hrvatskoj u razdoblju nakon potresa i u procesu obnove i oporavka dokazuje koliko je važna međunarodna pomoć ne samo u sredstvima za financiranje nego i u razmjeni iskustava u zaštiti i obnovi kulturne baštine“, ustvrdila je ministrica podsjetivši kako su se jednako tako hrvatski stručnjaci odmah na početku rata u Ukrajini uključili u pomoć svojim kolegama konzervatorima i muzealcima te im uz materijalnu pomoć prenijeli i svoja iskustva iz Domovinskog rata.  

Uz važnost međunarodne, ministrica je posebno istaknula i međuresornu suradnju na nacionalnoj razini, za koju je ovaj trogirski skup postavio nove temelje upravljanja rizicima u okviru zaštite i očuvanja kulturne baštine. „Svi zajedno iskazujemo podršku inicijativi razmjene iskustava različitih disciplina radi boljeg razumijevanja prirode rizika od požara na kulturnoj baštini“, zaključila je ministrica istaknuvši koliko je važno da u toj razmjeni pogleda sudjeluju svi dionici procesa upravljanja vrijednim lokalitetima kulturne baštine, a posebno povijesnih gradova.

Pozdravnim govorima na otvorenju simpozija obratili su se i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i upraviteljica programskih jedinica Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine dr. sc. Valerie Magar.

Na simpoziju će, među ostalim, biti predstavljeni rezultati interdisciplinarnih procjena ugroženosti i strategija smanjivanja rizika od požara, primijenjenih na osam lokaliteta u Brazilu, Kanadi, Čileu, Hrvatskoj, Irskoj, Nigeriji i Palestini. Kao nastavak Simpozija, 19., 20. i 21. listopada  održat će se besplatna trodnevna radionica smanjivanja rizika od požara na baštini, namijenjena stručnjacima iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara te sprječavanja rizika od požara, za muzealce i vatrogasce te druge službe civilne zaštite kako bi razmjenom iskustava iz svojih područja djelovanja zajednički unaprijedili sustav upravljanja rizicima.


 

Pisane vijesti