Knjižnice grade nove svjetove: otvorena 47. izborna Skupština Hrvatskog knjižničarskog društva

Foto: Gradska knjižnica Zadar

5. listopada 2022. – U Providurovoj palači u Zadru otvorena je 47. izborna Skupština Hrvatskog knjižničarskog društva, koja će do 8. listopada razmatrati ključne trendove u struci i njihovu implementiranost u hrvatsko knjižničarstvo, od pitanja digitalne transformacije hrvatskih knjižnica i knjižničnih zbirki, preko zelene tranzicije, do razvoja knjižničnih usluga za novo doba i za različite skupine korisnika.
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak zahvalio je Hrvatskom knjižničarskom društvu kao i svima koji svojim aktivnostima pridonose razvoju knjižnica i knjižnične djelatnosti. Naglasio je važnu ulogu knjižnica u digitalno doba te istaknuo kako su iskustva i spoznaje o potrebama knjižničnih korisnika važan gradivni element kulturnih politika, ali i pokazatelj za unaprjeđenje knjižničnih službi i usluga.
 
„Moramo biti svjesni naše ranjivosti zbog izloženosti nepovoljnim globalnim političkim, ekološkim i migracijskim utjecajima, novim podjelama u društvu, kao i širenju lažnih vijesti i dezinformacija, isključenosti, posebice ranjivih skupina“, upozorio je Poljičak, ali jednako tako ustvrdio kako trebamo biti ohrabreni rezultatima koju ova kulturna djelatnost pokazuje u svladavanju poteškoća u prošlosti i stvaranju rješenja koja zajednici osiguravaju vitalne kulturne sadržaje.
 
Uz čestitke organizatorima te želje za „uspješnim dijalogom i razmjenom ideja kako bi novi svjetovi koje knjižnice grade osigurali korisnicima i društvu cjelovit uvid u bogatstvo hrvatske pisane baštine“, državni je tajnik poručio kako će Ministarstvo kulture i medija nastaviti pratiti i podržavati rad knjižnične djelatnosti.
 
Okupljenima su se obratili predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, predsjednik Društva knjižničara Zadar Milko Belevski, pročelnica Odjela za kulturu i šport Grada Zadra Dina Bušić te pročelnik Odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić. 

Ovogodišnja će Skupština tijekom izlaganja, okruglih stolova, forumskih rasprava i radionica razmatrati neizbježno pitanje prilagodbe knjižnica novom dobu i potrebama u zajednici.

Program: https://virtualno.hkdrustvo.hr/47skupstina/program-skupstine/
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica