„Obnovljene i ojačane kulturne politike“ jedna od ključnih tema Svjetske konferencije UNESCO-a – MONDIACULT 2022

© UNESCO

29. rujna 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je izlaganje na tematskom zasjedanju „Obnovljene i ojačane kulturne politike“ u okviru Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju – MONDIACULT 2022, na kojoj kao jedna od potpredsjednica sudjeluje u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022. godine, u organizaciji UNESCO-a i Vlade Meksika. 

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je nekoliko ključnih smjerova za daljnji razvoj kulturnih politika. Prije svega istaknula je da suvremene kulturne politike moraju zadržati fokus na statusu umjetnika jer umjetnici su oni od kojih sve počinje. Ističući važnost teme pristupa kulturi kao jednog od temeljnih ljudskih prava, ministrica je podsjetila na promjenjive navike i sve veći udio digitalno distribuiranih sadržaja kao trenda koji se ubrzao tijekom pandemije. Stoga je upozorila da stalno moramo prilagođavati svoje politike kako bismo osigurali razvoj publike i pomogli našim građanima da imaju pristup kvalitetnom i raznolikom sadržaju, a istodobno  pomoći kulturnim djelatnicima da ulažu u razvoj publike. Kao treći stup istaknula je zaštitu i promicanje kulturne raznolikosti, istaknuvši „da smo stvorili vrlo dobar normativni okvir, ali još uvijek trebamo puno raditi na svim razinama kako bismo integrirali sva načela i koncepte Konvencije o kulturnoj raznolikosti u naše kulturne politike i osmislili odgovarajući sustav praćenja rezultata na nacionalnim razinama i globalno“.

Ministrica je upozorila kako stalno trebamo jačati sinergiju između kulture i drugih politika – obrazovne, socijalne, gospodarske, razvojnih i drugih te razvijati nove instrumente kulturnih politika kako bismo kulturu učinili otpornijom na krize i vanjske negativne utjecaje. „Naše suvremene kulturne politike ne mogu biti uspješne ako ne uzmemo u obzir pandemiju, klimatske promjene, ratove, migracije ili gospodarsku krizu jer sve te krize imaju velik utjecaj na kulturu“, zaključila je ministrica, posebno istaknuvši rat u Ukrajini. „Danas, kada se vodi rat na granicama Europske unije, još jednom oštro osuđujemo rusku agresiju i zalažemo se za mir“, naglasila je upozorivši da ne smijemo prihvatiti pokušaje brisanja kulture drugih naroda i da se moramo zalagati za očuvanje ukrajinske baštine. 

Na kraju svog izlaganja ministrica je zaključila da će Deklaracija ostati važnom prekretnicom nakon konferencije MONDIACULT 2022 jer je uloga kulture u razvoju sada važnija nego ikad prije. „Mi u kulturi imamo jasnu viziju kako kulturu možemo uključiti u ciljeve održivog razvoja i kako ona može poslužiti poboljšanju održivog razvoja“, istaknula je ministrica izrazivši nadu da će ovaj najveći skup ministara kulture na svijetu poslati poruku koja će se čuti i koja će usmjeravati daljnji razvoj naših kulturnih politika u sljedećim godinama.

Na tematskom zasjedanju koje se bavilo pitanjima o prilagodbi i provođenju kulturnih politika pred suvremenim izazovima istaknuto je kako se među strateškim usmjerenjima sektora obilježenog nejednakim utjecajem digitalne transformacije očitovala potreba da se ponovno potvrdi hitnost zaštite i promicanja kulturne raznolikosti, stavljajući kulturna prava, jednak pristup kulturi, socijalnu koheziju i uključenost na prvo mjesto.

U kontekstu utjecaja pandemije COVID-19 na kulturni sektor zaključeno je kako bi u kreiranju političkih okvira, mjera i alata za jačanje otpornosti sektora, osobito u pogledu društveno-ekonomskih uvjeta umjetnika i kulturnih djelatnika te ulaganja u kulturni sektor, upravo integrirani pristup navedenim prioritetima mogao pomoći repozicionirati kulturu kao javno dobro u promicanju ciljeva održivog razvoja.

Naglašeno je također kako se kulturne politike trebaju kontinuirano prilagođavati promjenjivim uvjetima u kojima umjetnici rade i žive, što znači da umjetnike i stvaraoce koji su polazište, nukleus, svake kulture treba uvijek staviti u središte svake kulturne politike.

Podsjetimo, Svjetska konferencija UNESCO-a – MONDIACULT 2022  održava se četrdeset godina nakon Prve konferencije o kulturi i razvoju Mondiacult 1982. godine, koja je označila prekretnicu u oblikovanju globalne rasprave o kulturnim politikama. Cilj je konferencije jačanje kreativnog i kulturnog sektora u svijetu koji je teško pogođen pandemijom virusa COVID-19 te na njoj sudjeluje 120 ministara kulture, 15 zamjenika ministara te 7 ministara koji su izlagali virtualnim putem, ali i velik broj stručnjaka, predstavnika nevladinih i međuvladinih organizacija i umjetnika.

Države članice UNESCO-a su tijekom višemjesečnih konzultacija u pripremi konferencije istaknule da bi rezultati Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju – MONDIACULT 2022 trebali osnažiti UNESCO-ov budući rad, uključujući provedbe njegovih kulturnih konvencija i programa. Ponovno su potvrdili ključnu ulogu kulture u održavanju međukulturnog dijaloga radi međusobnog razumijevanja, jačanja multilateralizma, naglašavajući potrebu za promicanjem ključne vrijednosti kulture za pojedinca i društvo, kao javnog dobra i puta za izgradnju mira i napretka.

Više: https://www.unesco.org/en/mondiacult2022

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi