Povratak Mediteranskog festivala knjige u Split

FOTO: HINA

28. rujna 2022. – Mediteranski festival knjige se nakon prošlogodišnjeg izostanka zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa u svom petom izdanju vratio na splitske Gripe.

„Split je ovih dana centar kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, uključujući Mediteranski festival knjige“, istaknuo je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Krešimir Partl na svečanom otvorenju, osvrnuvši se na aktualna događanja u gradu.
 
Istaknuo je veliko zadovoljstvo što Festival sa svakim izdanjem sve više raste, kako u svojoj kvaliteti i ponudi tako i sa sve većim brojem publike te poručio kako, iako nam se „ponekad čini da gubimo bitku pred digitalizacijom, ne smijemo posustati u promociji knjige jer je ona temelj znanja i temelj demokratskog društva“. Podsjetio je i kako je Vlada Republike Hrvatske osigurala 250 milijuna kuna kreativnim i kulturnim industrijama za pomoć i oporavak od pandemije i krize te pozvao sve aktere tog sektora da iskoriste mogućnosti koje su im otvorene.
 
Okupljenima su se obratili i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, koja je i organizator Festivala, Slavko Kozina te urednik festivalskog programa Kruno Lokotar.
 
Za vrijeme trajanja Festivala, do nedjelje 2. listopada, posjetitelje uz prodajni sajam knjiga na kojem će se predstaviti pedesetak izdavača očekuje i bogat popratni program kako djecu tako i za odrasle. Uz niz panel-diskusija i predstavljanja literature na temu mediteranskog podneblja koji započinje posvetom 500. obljetnici Judite Marka Marulića, održat će se kreativne radionice, maštaonice i čitaonice za djecu, promocije knjiga i stripova, edukativne radionice na ekološke teme i drugi zanimljiv program: https://mfk.hr/program/
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica