28. - 30. rujna 2022. - Ministrica kulture i medija na Svjetskoj konferenciji UNESCO-a – MONDIACULT 2022.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predvodi hrvatsku delegaciju na Svjetskoj konferenciji UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju – MONDIACULT 2022., koja se održava u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022. u organizaciji UNESCO-a i Vlade Meksika.

Republika Hrvatska je bila domaćin Regionalnih konzultacija za Europu i Sjevernu Ameriku za pripremu Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju – Mondiacult 2022., prvih od ukupno pet održanih regionalnih konzultacija, kojima je predsjedala ministrica Obuljen Koržinek u prosincu 2021. godine. Države članice UNESCO-a su tijekom održavanja regionalnih konzultacija istaknule da bi rezultati ove konferencije trebali osnažiti UNESCO-ov budući rad, uključujući u pogledu provedbe njegovih kulturnih konvencija i programa.

Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovat će u sklopu konferencije na tematskom zasjedanju „Obnovljene i ojačane kulturne politike“. Ovo tematsko zasjedanje bavit će se strukturalnim pitanjima vezanim uz prilagodbu i provođenje kulturnih politika pred suvremenim izazovima.

Mondiacult 2022. se održava četrdeset godina nakon Prve konferencije o kulturi i razvoju Mondiacult 1982. godine, koja je značila prekretnicu u oblikovanju globalne rasprave o kulturnim politikama. Cilj konferencije je jačanje kreativnog i kulturnog sektora u svijetu koji je teško pogođen pandemijom COVID-19. 
 
Više: https://www.unesco.org/en/mondiacult2022