Nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj


23. rujna 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Juana González-Barba.

Ministrica Obuljen Koržinek i veleposlanik González-Barba ocijenili su suradnju u području kulture i umjetnosti između dviju zemalja odličnom te izrazili zadovoljstvo uspješnom suradnjom u području europskih poslova kao i međunarodnih inicijativa i organizacija. Složili su se kako dobrim bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske doprinose i stručna suradnja te razmjena primjera dobrih praksi i projekata kako u kulturnom i kreativnom sektoru tako i na području zaštite i revitalizacije vrijedne materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
 
Ministrica je veleposlaniku predstavila opseg i tijek radova na sanaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara oštećenih u potresima tijekom 2020. godine, koji se odvijaju uz pomoć Fonda solidarnosti Europske unije u gradu Zagrebu i drugim županijama. Vezano uz temu humanitarne i stručne pomoći Ukrajini ministrica Obuljen Koržinek informirala je veleposlanika Gonzáleza-Barbu o akcijama koje je Hrvatska organizirala s obzirom na veliko i sveobuhvatno iskustvo zaštite kulturnih dobara hrvatskih stručnjaka u kriznim i ratnim situacijama.
 
Uz veleposlanika sastanku je prisustvovao njegov zamjenik Mikel Iriso, a uz ministricu ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković te voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić.
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi