15. izdanje manifestacije Vrisak – festival autora i sajam knjiga

Foto: HINA

Ovogodišnje, 15. izdanje Vriska – festivala autora i sajma knjiga koje se održava u Rijeci, posvećeno je klimatskoj fikciji, bavi se aktualnim, gorućim pitanjima klimatskih promjena koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce.

Na otvorenju manifestacije koje je obilježeno dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022. godine Draganu Juraku za njegov rukopis pod nazivom „Peleov priručnik“, u nedjelju, 11. rujna 2022. godine u riječkom art-kvartu Benčić pozdrave i čestitke ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek prenijela je načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Irena Kregar Šegota.
 
Istaknuvši vrijednost manifestacije kao i VBZ-ove nagrade u popularizaciji domaćih autora i doprinosu razvoju publike, načelnica Kregar Šegota naglasila je ne samo važnost ovogodišnje teme klimatskih promjena već i važnost povezivanja na regionalnoj razini s obzirom na to da će se na ovogodišnjem izdanju predstaviti autori iz Mostara. Istaknula je također i važnost povezivanja autora s publikom te doprinos njegovanju kulture čitanja svih generacija.
 
15. Vrisak od 11. do 18. rujna 2022. godine u riječkom kvartu kulture „Benčić“  donosi više od četrdeset književnih sadržaja, promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program. Vrisak Junior održava se pak u Dječjoj kući u art-kvartu „Benčić“ od 12. do 17. rujna u 11 sati, gdje će djeca i mladi imati priliku upoznati brojne domaće autorice i autore kao i edukativni strip za djecu i mlade preveden s norveškog jezika „Što se to događa s klimom?“ Olea Mathismoena i Jenny Jordhal, koji ovu temu približava djeci na zabavan i svima razumljiv način.

Program: https://vrisak.vbz.hr/program-2022/
https://vrisak.vbz.hr/program-vrisak-junior/

Pisane vijesti