Čipka i umjetnost: 26. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

 
© Darko Gorenak

9. rujna 2022. – Lepoglava u jesen tradicionalno postaje prijestolnica čipke i čipkarskog umijeća. Ovogodišnje festivalsko izdanje održava se na temu „Čipka i umjetnost“ u partnerstvu sa Slovačkom iz koje dolazi  jedanaest izlagača, uz koje će sudjelovati i čipkarice iz sedam drugih europskih zemalja: Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Malte i Belgije te devet hrvatskih čipkarskih centara.

Na otvorenju festivala izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić istaknula je lepoglavski festival kao jednu od najznačajnijih manifestacija na putu podizanja svijesti o značaju čipkarstva kao nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Važnost festivala Ministarstvo kuture i medija potvrdilo je i uvrštenjem u program Dana europske baštine 2022. godine, jedne od najrasprostranjenijih kulturnih manifestacija koju je Vijeće Europe pokrenulo 1985. godine i koja od tada uključuje 50 zemalja u kojima više od 20 milijuna posjetitelja godišnje uživa u jedinstvenim događajima koji promoviraju i slave europsku kulturnu baštinu. Naglasila je da da će najkvalitetnija umjetnička ostvarenja inspirirana tradicijom, pa tako i čipkarstvom biti upravo ona koja se oslanjaju na usku suradnju i participaciju samih nositelja u procesu umjetničkog stvaranja. Prenoseći čipkarstvo u suvremeno doba dodavanjem novih vrijednosti i sadržaja zanimljivih i mlađim generacijama također se uspješno potiče njegovo očuvanje.

Lepoglavska čipka i čipkarsko umijeće zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro upisano 2009. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ova međunarodna manifestacija transformirajući čipku u jedinstvene umjetničke instalacije, na zanimljiv način javnosti predstavlja svu ljepotu tradicionalne čipke.

Uz bogat čipkarski izlagački program posjetitelji će do nedjelje, 11. rujna imati priliku slušati predavanja, sudjelovati na kreativnim radionicama od kojih se radionica čipkanja papirom – radionica izrade origamija ove godine održava prvi put, zatim posjetiti 13. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata te pratiti nastupe kulturno-umjetničkih društava kao i bogat glazbeni program.

Program: https://festival-cipke.com/program-26-medunarodnog-festivala-lepoglavske-cipke/
 

Pisane vijesti